Politisk redaktør om Stenseng-avgang: – Kan ha en positiv effekt
Et bytte av partisekretær kan ha en positiv effekt for Arbeiderpartiet mot valget i høst. Samtidig ruller snøballen fort, og presset mot Støre øker, sier kommentatorer.
Politikk: Kjersti Stenseng har sittet lenge som partisekretær i en krevende periode for partiet, med en oppslutning på målingene som har gått jevnt nedover, påpeker politisk redaktør Frithjof Jacobsen i Dagens Næringsliv.
– Det er en krevende jobb, og det i kombinasjon med at hun har sittet lenge gjør at det ikke er unaturlig at hun vil gå av, sier Jacobsen til NTB.
Han påpeker at Arbeiderpartiet har byttet partisekretær i et valgår tidligere. Dette skjedde i 2009, da Martin Kolberg gikk av og Raymond Johansen tok over.
– Det gikk jo ganske bra, Arbeiderpartiet ble gjenvalgt i det året. Så det kan kanskje ha en positiv effekt med en ny person inn i ledelsen, i en veldig viktig jobb som kan spille en avgjørende rolle, sier han.
Stenseng har selv avvist at hun er blitt bedt om å gå av. Jacobsen er usikker på om press internt i partiet har hatt noe å si for beslutningen.
– Alle ledere må ta et ansvar for at det går dårlig med partiet. Om det hadde snudd og vært bedre målinger, kan det hende at hun ikke hadde tenkt at dette var tiden for å gå av. Men om noen skulle bedt henne om å gå av, måtte nok det ha kommet nedenifra i partiet, og et sånt press har jeg ikke sett så mye til, sier han.
– Når det kommer en ny partisekretær, kan man jo se om problemet har ligget der, det kan gi håp om fornyelse og lette presset mot Støre. Men det kan også gå andre veien, sier Jacobsen.
Stensengs beslutning var som forventet, og det har lenge ligget i kortene at hun ville gi seg på landsmøtet neste år, sier TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud. Han mener avgangen kan bidra til å øke presset på Støre
– Stenseng viser blant annet til at det er på tide å slippe nye krefter til. Det kan på flere måter bidra til å øke presset på Jonas Gahr Støre om at han bør gjøre det samme, sier Eriksrud.
– Støre og Stenseng har sittet like lenge i partiledelsen og må bære en stor del av ansvaret for at Arbeiderpartiet befinner seg i det som ligner stadig mer på en eksistensiell krise, fastslår Eriksrud og peker på at samarbeidet mellom de to ikke alltid har vært like enkelt.
– Nå ruller snøballen fort. Nå begynner ledelsen å ta sin hatt og gå. Det er interessant at dette grepet kommer nå, to uker etter lange diskusjoner om lederskapet i Ap, sier Helle til egen avis.
– Samtidig er det ikke unaturlig at hun går av etter ti år. Hun ble valgt inn sammen med Trond Giske, som måtte gå av rundt turbulente omstendigheter. Stenseng er blitt et av ansiktene på de elendige målingene for Ap, fremholder Helle.
Det har vært sterkt press mot Ap-ledelsen den siste tiden etter historisk dårlige målinger helt nede på 14-tallet for partiet. Flere medier har sitert anonyme kilder på at krefter i partiet ønsker å bytte ut partileder og statsminister Jonas Gahr Støre som leder, og i forrige uke tok leder Henning Engeskau Karlsen i Vestre Toten Arbeiderparti til orde for at både Støre og Stenseng bør vurdere sine stillinger.
Han tror avgangen på en eller annen måte kan bli trukket inn i spørsmålet om Støre bør gå av. Han synes allikevel det er vanskelig å si om det kan øke presset mot ham.
Dagbladets politiske redaktør Lars Helle mener Stensengs avgang er interessant og tror den vil påvirke debatten rundt Jonas Gahr Støres rolle som partileder.
(©NTB)