LIVESENTER
Menu
Det var i nærheten av denne hytta i Nes i Ådal at Jonas Aarseth Henriksen (30) ble funnet drept i august 2023. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Politiet tar selvkritikk etter Jonas-drapet: – Burde ha blitt håndtert bedre

Jonas Aarseth Henriksen anmeldte en rekke trussel- og voldsepisoder før han ble drept. Nå beklager politiet oppfølgingen av sakene.

Av NTB | 03.02.2025 12:01:34

Kriminalitet og rettsvesen: – Jonas Henriksen opplevde seg forfulgt og var åpen i sin dialog med politiet og delte flere teorier med oss. Han sa også at han fryktet for sitt eget liv, sier påtaleleder Kjell Johan Abrahamsen i Sørøst politidistrikt til NTB.

Han har vært med i en arbeidsgruppe som har gjennomgått og undersøkt etterforskningen av saker forut for drapet på Jonas Aarseth Henriksen i Nes i Ådal 17. august 2023. Rapporten ble laget for å svare på om politiet kunne ha gjort noe annerledes.

Henriksen ble over lang tid utsatt for skadeverk, vold og trusler. I en periode på nesten to år, fra 25. juli 2021 til 7. august 2023, ble det anmeldt 14 saker hvor Henriksen hadde en rolle, til Sørøst politidistrikt.

Henriksen var kjent som «LastebilJonas» på Tiktok, der han hadde 50.000 følgere og hvor han fortalte om flere av hendelsene han ble utsatt for.

Politiet skriver i en pressemelding at arbeidsgruppens gjennomgang viser at informasjonen politiet satt på, burde ført til at de gjorde en grundigere vurdering og sett etter mulige sammenhenger på et tidligere tidspunkt.

Dette kunne ført til at saken hadde fått en høyere prioritet, ifølge Abrahamsen.

Summen av anmeldelsene, at sakene fulgte etter Henriksen da han flyttet fra Hønefoss til Tønsberg, og hans oppfordringer til politiet, er blant det som gjør at sakene burde blitt etterforsket som alvorlig personforfølgelse.

– Vi har vært ganske påpasselige med å ikke falle i en felle med etterpåklokskap, men det er klart at sakene han anmeldte, burde ha blitt håndtert bedre fra politiets side og satt i sammenheng. Utfallet er sterkt beklagelig, sier Abrahamsen.

– Politiet burde ha rettet større oppmerksomhet mot dette miljøet, og det kunne ha ført til at de som ønsket å skade Henriksen, kunne ha blitt uroet, sier Abrahamsen.

Han beklager nå oppfølgingen Henriksens anmeldelser fikk.

– Politiet beklager til familien at de sakene som omhandlet ham før drapet, ikke fikk den oppfølgingen de burde, sier han.

– Det er tungt å høre og få en bekreftelse på det familien i lang tid har tenkt, at Jonas ikke fikk den hjelpen han og familien ba om i så lang tid. Jonas’ søster formidlet senest to uker før drapet at hun var redd han ikke ville være i live neste gang hun snakket med politiet, sier familiens bistandsadvokat Marijana Lozic til TV 2.

Sørøst politidistrikt har oversendt arbeidsgruppens rapport til Spesialenheten for politisaker og Statsadvokaten til orientering.

– Det er viktig at vi kan finne læringspunkter som kan minimere risiko for at dette skjer. Det er politidistriktets ansvar å følge opp dette videre. Flere tiltak er iverksatt, i tillegg til at gjennomgangen foreslår tiltak som kan gjennomføres, sier Abrahamsen.

Spesialenheten skal nå vurdere om politiet har brutt loven i oppfølgingen av saken.

– Vi vil nå gå gjennom rapporten og eventuelle supplerende dokumenter for å se om det er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold ved politiets og påtalemyndighetens arbeid forut for drapet. Det vil ta noe tid før en eventuell beslutning om igangsettelse av etterforskning er klar, skriver Espen Krogh, leder for sentralt saksmottak og innledende etterforskning hos Spesialenheten, i en pressemelding.

I desember ble fire menn tiltalt for drap eller medvirkning til drap på Henriksen. Rettssaken starter i Ringerike, Asker og Bærum tingrett i Hønefoss 25. februar.

I lys av dette har ikke Henriksen blitt tilbudt nødvendige beskyttelsestiltak, selv om han og hans familie ba om dette ved flere anledninger, slår politiet fast.

Henriksens pårørende ble orientert om politiets funn i et møte i forrige uke.

Flere nyheter: