Politiet i Detroit endrer reglene for bruk av ansiktsgjenkjenning etter sak mot gravid kvinne
Politiet i Detroit i delstaten Michigan kommer med nye regler for bruk av ansiktsgjenkjenning etter at en svart gravid kvinne ble feilaktig siktet for ran.
Sosiale forhold: Porcha Woodruff, som var gravid i åttende måned, hevder ansiktsgjenkjenning førte til at hun ble feilaktig siktet for ran og bilkapring i byen, i en sak som til slutt ble avvist av påtalemyndigheten.
Ansiktsgjenkjenning, som ble brukt på overvåkingsbilder fra en bensinstasjon, ga spor i saken, men ble fulgt opp av veldig dårlig politiarbeid, ifølge politisjef James White.
Han har derfor bestemt at politifolk i den amerikanske storbyen ikke lenger får bruke ansiktsgjenkjenning i en fotografisk oppstilling av mistenkte.
– Vi ønsker å sikre at ingenting som dette skjer igjen, sa White onsdag lokal tid.
Woodruff ble identifisert som mistenkt for ran og bilkapring i januar ved hjelp av ansiktsgjenkjenning. Hun nekter for å ha vært involvert i saken, som til slutt ble henlagt fordi hun ikke dukket opp i retten.
De nye retningslinjene for ansiktsgjenkjenning betyr blant annet at to overordnende politifolk må gjennomgå arrestordre når ansiktsgjenkjenning brukes i en sak. White sier det også må foreligge andre bevis utenom teknologien for at noen skal mistenkes for å ha begått en forbrytelse.
Woodruff måtte tilbringe flere timer i fengsel som følge av den feilaktige pågripelsen.
– Det er spesielt vanskelig når det er snakk om noen som var gravid i åttende måned, så vi føler med henne og erkjenner at vi må gjøre det bedre. Vi tar ansvar for denne feilen, sier politisjef White.
Avgjørelsen kommer to dager etter at organisasjonen American Civil Liberties Union i Michigan anla et søksmål på vegne av 32 år gamle Woodruff, som ble pågrepet i februar i fjor mens hun gjorde barna sine klar for skolen. Det har allerede vært to lignende søksmål i Detroit.
Kritikere har lenge påstått at ansiktsgjenkjenning er diskriminerende og har ført til en høyere forekomst av anklager mot uskyldige ikke-hvite personer. Woodruffs søksmål hevder blant annet at teknologien identifiserte henne, selv om offeret for bilkapringen aldri hadde beskrevet raneren som synlig gravid.
(©NTB)