reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen (Ap) la fredag fram et forslag som åpner for generell bevæpning av politiet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Politiet får bære våpen – regjeringen foreslår lovendring

Politifolk får bære våpen permanent. Regjeringen har lagt fram et lovforslag og viser til mer voldsbruk blant kriminelle og et høyt trusselnivå.

Av NTB | 09.05.2025 13:14:05

Politikk: – Kriminalitetsbildet har endret seg de siste årene. Trusselnivået har over tid vært vurdert som relativt høyt, og det har vært en økning i kriminelle nettverk med betydelig voldspotensial, sier justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen (Ap) på en pressekonferanse.

Regjeringen har lagt fram et forslag om at politiet skal være bevæpnet i daglig tjeneste.

Det er noe politiet i økende grad har etterspurt, ifølge justisministeren.

– Politiet skal være i stand til å effektivt beskytte befolkningen og møte trusselbildet vi står overfor. Derfor foreslår vi i dag regler som gjør at politiet kan bære våpen i det daglige, sier hun.

Hun kaller det en milepæl.

I enkelte oppdrag er det ikke riktig med våpen, ifølge Aas-Hansen:

– Forebyggende arbeid, møter med barn og unge, og kontakt med pårørende er nærliggende eksempler, sier hun.

Hun understreker at Politidirektoratet er best egnet til å sette disse rammene.

Stortinget kan behandle lovforslaget før sommeren, og det blir trolig vedtatt. Lovendringene trer i så fall umiddelbart i kraft.

– Jeg er glad for at politiet har blitt lyttet til. Dette er et viktig steg for å styrke beredskapen, sier politidirektør Håkon Skulstad.

Politifolk opplever en tøffere hverdag der kniv og skytevåpen er involvert, ifølge Skulstad.

Han understreker at politiet alltid skal bruke minst mulig makt.

– Maktbruken skal være nødvendig og forsvarlig. Bruk av våpen er kun siste utvei, sier han.

Han erkjenner at en generell bevæpning kan føre til økt våpenbruk og understreker at det skal legges stor vekt på opplæring for å unngå unødig bruk.

Norges Politilederlag ønsker forslaget velkommen. Forbundsleder Kjetil Ravlo omtaler det som en tillitserklæring til politiet, og han sier dagens trusselbilde gjør at tiden er inne for bevæpning.

Frp har lenge vært for, og i løpet av våren har én etter én av partiene gått inn for fast bevæpning. Flere partier har snudd etter å ha tidligere vært imot dette, deriblant Senterpartiet og KrF. I tillegg er Høyre for.

Arbeiderpartiets landsmøte gikk i april inn for at politiet bør være fast bevæpnet. Forslaget ble vedtatt med 173 stemmer mot 126.

– Her beveger vi oss vekk fra ideen om et sivilt politi som søker tillit hos befolkningen. Når enhver politibetjent, enten det er i Porsanger, Porsgrunn eller Oslo skal gå med våpen til enhver tid, så kommer det til å påvirke hele vårt forhold til politiet, sier partiets justispolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes.

– All kunnskap og forskning vi har går imot generell bevæpning. Vi vet at det undergraver befolkningens tillit til politiet, særlig hos de delene av befolkningen som politiet virkelig trenger å nå. Det øker også risikoen for skarpe situasjoner, og sannsynligheten for at situasjoner som oppstår løses med makt, sier han videre.

Også Venstres justispolitiske talsperson Ingvild Wetrhus Thorsvik er skuffet.

– Det vi egentlig snakker om her, er om politiet skal ha våpen på hofta i situasjoner hvor det er vurdert at de ikke trenger det. Jeg synes det er meningsløst at politiet på Finnskogen skal være konstant bevæpnet, fordi kriminaliteten i for eksempel Oslo til tider er høy, sier hun.

Thorsvik sier hun har «vanskelig for å se at generell bevæpning vil skape noe større trygghet i samfunnet».

– Tvert imot vil det kunne øke og tilspisse konflikter, skape større avstand mellom politiet og resten av befolkningen, og vanskeliggjøre det forebyggende arbeidet, sier hun.

Respons Analyse gjorde i april en meningsmåling for VG og Aftenposten.

Den viste at 56 prosent av befolkningen er positive til generell bevæpning av politiet. 27 prosent er negative, mens resten er usikre.

Ifølge tallene er menn noe mer positive til bevæpning enn kvinner. Frps velgere er klart mest positive til bevæpning, mens SV, Rødt og MDGs velgere er minst positive.

Politidirektoratet skal treffe den faktiske beslutningen om bevæpning og omfanget av dette.

Det har i politiet vært mange stemmer som har talt for bevæpning.

Det har vært langvarig politisk debatt rundt bevæpning av politiet.

SV og Venstre er svært kritiske til forslaget.

Målinger viser at dette også er noe nordmenn flest ønsker.

(©NTB)

Flere nyheter: