Menu
Foruten pilotprosjektene, har politiet per nå kun mulighet til å søke på DNA i egne databaser. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Politiet ber om lovendring i ny rapport – vil åpne for DNA-slektsforskning

Norsk politi ber om lovendring for å bruke DNA-slektsforskning i etterforskning av alvorlige saker. En slik lov er nylig vedtatt både i Sverige og Danmark.

Av NTB | 25.07.2025 07:14:29

Sosiale forhold: Loven innføres i Sverige og Danmark fra 1. juli. Den skal gi politiet tillatelse til å bruke slekt-databaser i etterforskning av alvorlig kriminalitet som drap og voldtekt. Nå vurderer norsk politi å følge etter. Det skriver VG.

En arbeidsgruppe i Kripos har over flere år utredet hvorvidt metoden også bør innføres Norge, og i mai leverte de sin rapport til Riksadvokaten.

– Politiet kan få en ny mulighet til å identifisere spor som kanskje har ligget brakk i mange år, sier pilotadvokat Leif Morten Eide til avisa.

Kripos har gjennomført et pilotprosjekt med tre saker, hvor de lyktes med å identifisere gjerningspersonen i to av dem. En av disse var det uløste drapet på Oslo-mannen Knut Kristiansen fra 1999, hvor en mann ble siktet i 2023 som følge av prosjektet.

I rapporten anbefaler Kripos bruk av to spesifikke databaser, FamilyTreeDNA og Gedmatch, i tråd med den svenske loven. De foreslår at arbeidet sentraliseres, for eksempel hos Kripos.

Årsaken til at for eksempel ikke MyHeritage kan benyttes, er at brukerne der ikke har gitt tilgang til at politiet kan bruke DNA-informasjonen.

Eide understreker at metoden er forbeholdt de mest alvorlige sakene som drap, grove seksuallovbrudd og bortføring, grunnet personvernhensyn.

Kripos-rapporten anbefaler også at metoden kan brukes til å identifisere ukjente avdøde.

(©NTB)

Flere nyheter: