Menu
Siden det ble innført midlertidig bevæpning i november 2014 har politiet avfyrt 86 vådeskudd. Nå har en politiansatt fått påtaleunnlatelse etter et vådeskudd på pauserommet. Foto: Geir Olsen / NTB

Politiansatt fikk påtaleunnlatelse etter vådeskudd

En polititjenesteperson i Oslo politidistrikt har fått en påtaleunnlatelse etter at et vådeskudd gikk av på et pauserom den 29. juli i fjor.

Av NTB | 08.02.2023 18:55:34

Kriminalitet og rettsvesen: Hendelsen skjedde da tjenestepersonen skulle ta tiden på sin makker som tørrtrente på å trekke opp pistolen fra hylster og avfyre skudd.

Til å måle tiden på hvor fort de trakk våpenet og avfyrte tørre skudd, brukte de en applikasjon som var lastet ned på telefonen.

Da tidtakingsapplikasjonen ikke fungerte, ville vedkommende teste den ved bruk av eget våpen. Polititjenestepersonen holdt mobiltelefonen med én hånd og trakk egen pistol med den andre. Han siktet mot gulvet i retning endeveggen på pauserommet og trakk av og det ble avfyrt et skudd i stedet for at det skulle ha kommet et tørt klikk fra våpenet.

Kulen gikk ned i gulvet opp i en sofa i pauserommet og videre inn i veggen.

Spesialenheten slår fast at tjenestepersonen ikke gjennomførte tømmeprosedyren for våpen før han trakk av. Det karakteriseres som et «grovt brudd på tjenesteplikt» og «svært klanderverdig.»

– Vådeskuddet fremsto som et resultat av forglemmelse fra tjenestepersonens side, heter det i avgjørelsen fra Spesialenheten, som vurderer vådeskuddet som en grovt uaktsom tjenestefeil etter straffeloven paragraf 172. Reaksjonen ble påtaleunnlatelse.

Spesialenheten mener videre at politidistriktet bør vurdere å gå gjennom sine rutiner med tanke på å finne ut hvor det er hensiktsmessig å drive tørrtrening med våpen.

Siden det ble innført midlertidig bevæpning i november 2014 har politiet avfyrt 86 vådeskudd, viste tall P4 innhentet fra Politidirektoratet i november 2022.

(©NTB)

Flere nyheter: