Menu
Illustrasjon fra Equinor.

Planlegger hydrogenanlegg på Vestlandet

Equinor og tyske RWE er blitt enige om å samarbeide om å utvikle storskala verdikjeder for lavkarbon hydrogenproduksjon på Vestlandet.

Av Egil M Solberg | 05.01.2023 12:42:02

Hydrogen: Partnerne har til hensikt å erstatte kullkraftverk med hydrogen-klare gasskraftverk i Tyskland, og bygge opp produksjon av lavkarbonhydrogen og hydrogen produsert av fornybar kraft på Vestlandet i Norge, for eksporter i rør til Tyskland.

Dersom et slik anlegg skulle komme i tilknytning til det eksisterende prosessanlegget på Kårstø i Tysvær, ville det bety store både skatteinntekter for kommunen, investeringer i infrastruktur og arbeidsplasser i lang tid fremover. Men hvor anlegget kommer, er foreløpig ikke avklart.

Den 5. januar undertegnet de to selskapene en intensjonsavtale om felles utvikling av storskala verdikjeder for lavkarbon og fornybar energiproduksjon, som bygger på partnerskapet mellom Norge og Tyskland og det langvarige forholdet mellom Equinor og RWE.

Planen er å bruke norsk gass til å produsere Hydrogen, det som kalles blå hydrogen med karbonfangst og -lagring. Over 95 prosent av CO2-utslippene vil bli fanget og lagret trygt og permanent under havbunnen på norsk sokkel.

Eksport av hydrogen skjer i rør fra Norge til Tyskland.

Det legges også opp til felles utbygging av havvindparker for produksjon av fornybart hydrogen, grønn hydrogen, som brennstoff for kraftkunder og andre industrikunder i framtiden.

– Gjennom dette samarbeidet skal vi styrke den langsiktige energisikkerheten for det ledende industrilandet i Europa, samtidig som vi tilbyr en bærekraftig vei mot en nødvendig energiomstilling for industrisektorer der CO2-reduksjon er krevende. Samarbeidet har potensial til å utvikle Norge til å bli en nøkkelleverandør av hydrogen til Tyskland og Europa. Dette er en unik mulighet til å bygge en hydrogenindustri i Norge, der hydrogen også kan brukes i innenlands industri, sier Anders Opedal, konsernsjef i Equinor.

– For å gjøre framskritt i omleggingen fra fossile brennstoffer til hydrogen haster det med en rask styrking av hydrogen-økonomien. Blått hydrogen i store mengder kan være et utgangspunkt, med påfølgende omlegging til grønt hydrogen. Det er nøyaktig det vi skal drive fram gjennom vårt partnerskap – gi industrien relevante mengder hydrogen. I tillegg skal våre planlagte investeringer i hydrogen-klare gasskraftverk sørge for energisikkerhet i en avkarbonisert kraftsektor, sier Dr. Markus Krebber, konsernsjef i RWE.

Flere nyheter: