Pastatoll kan bli knusende for Italia
Italienske myndigheter jobber på spreng for å bli kvitt en varslet amerikansk ekstratoll på pasta.
Kriminalitet og rettsvesen: Selskaper, organisasjoner og politikere i Italia har reagert kraftig på tilleggstollen som USA varslet tidlig i september. Pastaprodusentene skal etter planen få en tollsats på over 91 prosent fra januar 2026 på toppen av satsen på 15 prosent som allerede er innført.
Italia jobber opp mot både amerikanske myndigheter og EU-kommisjonen for at den nye satsen ikke skal tre i kraft.
Italias landbruksminister Francesco Lollobrigida har omtalt grepet som en hyperproteksjonistisk mekanisme mot italienske pastaprodusenter.
Den italienske ambassaden i Washington D.C. bistår de italienske selskapene med å opplyse om rettighetene sine og stå på kravene.
Bakgrunnen for straffetollen var en amerikansk etterforskning av prisdumping, der selskaper angivelig eksporterer varer til USA under markedspris. Italienske pastaprodusenter har sagt seg villige til å samarbeide i etterforskningen.
Det amerikanske markedet er viktig for italienske pastaprodusenter. Nesten 17 prosent av pastaeksporten går til USA, og i 2024 var eksportverdien beregnet til 671 millioner euro, tilsvarende rundt 7,9 milliarder norske kroner etter dagens kurs.
(©NTB)