Menu
Soldater fra opprørsmilitsen RSF i Sudan Foto: Hussein Malla / AP / NTB

Paramilitære anklages for massakre i landsby i Sudan

Mens USA-ledede våpenhvilesamtaler pågår i Sveits, anklages paramilitære styrker for å ha drept minst 80 mennesker i et angrep på en landsby sørøst i Sudan.

Av NTB | 16.08.2024 20:15:38

Krig og konflikter: Massakren skjedde i landsbyen Jalgini i delstaten Sennar torsdag, opplyser en sykehuskilde og øyevitner til nyhetsbyrået AFP fredag.

– Vi mottok 55 døde og titalls sårede på sykehuset på torsdag, og 25 av dem døde fredag, sier en kilde ved sykehuset i Jalgini.

– Dermed er dødstallet steget til 80, tilføyer kilden.

En overlevende forteller at paramilitære styrker gikk til angrep torsdag. morgen. De møtte først motstand fra lokalbefolkningen, før de vendte tilbake med full styrke.

– I går morges angrep tre militære kjøretøy Jalgini. Innbyggerne ytte motstand, og de paramilitære trakk seg tilbake, før de returnerte med titalls kjøretøyer, sier en innbygger som klarte å komme seg til sykehuset med sin sårede sønn.

– De åpnet ild, satte fyr på hus og drepte tallrike mennesker, sier mannen, som nyhetsbyrået AFP har gitt anonymitet.

– Fredag var det fortsatt lik strødd i gaten, tilføyer han.

Den paramilitære styrken Rapid Support Forces (RSF) har siden april 2023 ligger i krig med Sudans regjeringshær. I juni i år erobret RSF Singa, hovedstaden i delstaten Sennar.

Siden har kampene i Sennar drevet nesten 726.000 mennesker på flukt, ifølge FN-organisasjonen IOM. Mange av dem hadde fra før flyktet fra krigshandlinger i andre deler av Sudan.

Delstaten forbinder det sentrale Sudan med den regjeringskontrollerte sørøstlige delen av landet, der hundretusenvis av mennesker har søkt tilflukt.

RSF kontrollerer mesteparten av hovedstaden Khartoum, den sentrale delstaten Al-Jazira, samt den enorme regionen Darfur i vest – og store deler av Kordofan i sør.

Striden står mellom Sudans to mektigste menn, hærsjefen Abdel Fattah al-Burhan og hans tidligere nestkommanderende, krigsherren Mohamed Hamdan Dagalo, ofte omtalt som Hemetti.

FN omtaler situasjonen som utspiller seg i Sudan, som verdens verste flyktningkrise og en humanitær katastrofe. Krigen har ført landet med 48 millioner innbyggere til randen av hungersnød, ifølge FN. Titusenvis er drept, ifølge noen anslag opptil 150.000, ifølge USAs Sudan-utsending Tom Perriello.

Over 10,7 millioner mennesker er internt fordrevet, mens 2,3 millioner har flyktet ut av Sudan, ifølge IOM. Over 25 millioner mennesker – halvparten av befolkningen – står overfor kritisk matusikkerhet.

USA oppfordret fredag på ny Sudans regjeringshær (SAF) til å komme til Sveits, der samtalene pågikk på tredje dagen.

– RSF er fortsatt her, klar for å starte samtaler. SAF er nødt til å komme, sier Perriello på X.

Våpenhvilesamtaler startet onsdag i Sveits i regi av meklere fra USA, Saudi-Arabia og Sveits. Den sudanske regjeringshæren nekter å delta i forhandlingene, som kan vare opptil ti dager. Tidligere forhandlingsrunder i Jeddah og i Saudi-Arabia har ikke resultert i noen avtale om å få en slutt på kampene.

Det har gått 16 måneder siden Sudan ble kastet ut i en blodig borgerkrig mellom regjeringshæren og deres tidligere allierte i RSF-militsen.

Ifølge FN hindrer begge parter i konflikten at nødhjelp når fram til befolkningen. I tillegg har FN kun klart å samle inn rundt en tredel av donasjonene som trengs for å yte den nødvendige bistanden.

Flere nyheter: