Menu
Aksjonsgruppen for Palestina og Palestinakomiteen i Norge holdt en aksjon inne i resepsjonen i Finansdepartementet. Foto: Javad Parsa / NTB

Palestinere har inntatt Finansdepartementet – sier de blir til Stoltenberg svarer

En gruppe norskpalestinere som mandag tok seg inn i Finansdepartementet, fremmer flere krav til finansminister Jens Stoltenberg (Ap) og sier de blir værende.

Av NTB | 26.05.2025 19:04:03

Økonomi og næringsliv: I formiddag tok ti palestinere seg inn i Finansdepartementet i Oslo i en aksjon organisert av Aksjonsgruppa for Palestina og Palestinakomiteen i Norge.

– Dette er ikke et rop om veldedighet – det er et krav om rettferdighet. Et krav om at Norge slutter å bidra til ødeleggelsen av vårt folk, skriver de i en pressemelding mandag ettermiddag.

I tillegg mener de at Stoltenberg må innføre en instruks som sørger for at oljefondet kun investerer i tråd med folkeretten.

– Stoltenberg er sjef for Europas største investeringsfond i den israelske okkupasjonen, men viser ingen tegn til at han vil endre på det, sier leder Line Khateeb i Palestinakomiteen i Norge.

Klokka 17.30 opplyser gruppa at de har ventet i resepsjonen hele dagen uten å få kontakt med noen fra politisk ledelse i departementet. De hadde da ikke fått pålegg om å fjerne seg, og de sier de vil forbli i resepsjonen fram til finansministeren svarer dem. De har forsøkt å få et møte med ham siden 6. februar, ifølge Khateeb.

– Han bør kunne gi oss 15 min av sin tid, sier hun.

De mener også at det er dårlig ventilasjon, og sier at de ikke har fått tilgang til toalett under aksjonen.

– Men vi vil ikke forlate stedet før vi får svar, sier Khateeb.

NTB har bedt om en kommentar fra Finansdepartementet når det gjelder forespørselen om møte.

I høringsrunden har fondets investeringer i selskap som knyttes til folkerettsbrudd i Palestina, blitt kritisert skarpt. Det er også fremmet krav om at retningslinjene for investeringer i Israel tydeliggjøres.

I henhold til dagens retningslinjer er det Etikkrådet, som er oppnevnt av Finansdepartementet, som avgjør om selskap skal kastes ut av oljefondets portefølje.

Etikkrådet har på sin side vist til at retningslinjene de er satt til å forvalte, «ikke er ment å føre til utelukkelse av selskaper med enhver form for tilknytning til folkerettsbrudd».

De krever at Stoltenberg trekker Oljefondets investeringer ut av «selskaper som bidrar til og tjener på folkemordet og okkupasjonen i Palestina».

Finanskomiteen har frist tirsdag legge fram sin innstilling til regjeringens stortingsmelding om oljefondet.

(©NTB)

Flere nyheter: