Menu
Flere jobber betyr økt forbruk og etterspørsel, som i sin tur kan føre til økte priser og høyere inflasjon, stikk i strid med det sentralbanken etterstreber. Her er studenter på en jobbmesse i Atlanta tidligere i år. Arkivfoto: Alex Slitz / AP / NTB

Overraskende mange nye jobber i USA kan føre til uønsket rentehopp

Det ble skapt 336.000 nye jobber i USA i september. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen kaller det et sjokk som kan presse renta opp.

Av NTB | 06.10.2023 16:52:30

Økonomi og næringsliv: Tallet på nye arbeidsplasser var høyere enn ventet. I august ble det 187.000 nye arbeidsplasser, og økonomer ventet at tallet i september skulle bli 170.000. Tallet på nye arbeidsplasser er det høyeste siden januar.

Det er et tegn på at det ikke er så lett å få bukt på prisveksten. Flere jobber betyr økt forbruk og etterspørsel, som i sin tur kan føre til økte priser og høyere inflasjon, stikk i strid med det sentralbanken etterstreber.

– Hvis dette stemmer og vedvarer, er bedriftenes behov for folk såpass at det vil føre til økt lønnsvekst. Det vil igjen presse opp inflasjonen og sette press på sentralbanken for å sette opp renten ytterligere, sier han.

Ledigheten ligger uendret på 3,8 prosent. Timelønnen økte med 0,2 prosent, det samme som i august. På årsbasis er økningen 4,2 prosent.

Hun frykter at en fortsatt styrking av arbeidsmarkedet kan føre til at sentralbanken vil varsle nok en renteøkning i år.

De nye arbeidsplassene kom på områdene fritid og hotell- og overnatting og i helsesektoren. I offentlig sektor var det en markant økning i antallet lærere, hovedsakelig i forbindelse med starten på det nye skoleåret.

Frykten for et opphetet arbeidsmarked førte imidlertid ikke til noen krisedag på amerikanske børser. S&P 500-indeksen endte dagen med en oppgang på 1,4 prosent, mens Dow Jones var opp 1,2 prosent. Utviklingen gikk også i grønt på Nasdaq med en positiv gevinst på 1,7 prosent.

– Dette er rett og slett et sjokk. Det er dobbelt så høyt som markedet spådde på forhånd. Det er nesten så man kan lure på om det er noe feil med tellingen, sier Knudsen, som er sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank.

– Lavere press på lønninger vil være gode nyheter i den situasjonen vi er oppe i, sier økonomen Rubeela Farooqi fra High Frequency Economics.

(©NTB)

Flere nyheter: