Örebro er en by i sorg
Overalt i svenske Örebro vaier flaggene på halv stang. Byens innbyggere har vanskelig for å ta innover seg grusomhetene som fant sted tirsdag.
Politikk: Det flagges på halv stang i boligområder, utenfor bensinstasjoner og butikker. Regjeringen har bedt om at det flagges på halvt i hele landet etter det som er den verste skytemassakren i svensk historie.
Alle som nyhetsbyrået TT har snakket med, er enige om at massedrapet på voksenopplæringssenteret Campus Risbergska kommer til å prege byen i lang tid framover. Ikke minst de mange nærliggende skolene.
Han besluttet raskt å stenge skolen og låse dørene.
Tirsdag kveld ble en spontan minneplass opprettet i et veikryss like ved skolen. Folk tente lys og la ned blomster.
– Det er kanskje folk som ikke våger å gå ut, men jeg følte så sterkt for å vise min medfølelse, sa Miranda Jalba til NTB.
– Sorgarbeid er vanskelig å gjøre alene. Jeg tror hele Sverige føler med dem som har opplevd denne traumatiske hendelsen, sa Carl Gustaf mens dronning Silvia tørket tårer.
– Jeg tenker på alle dem som har det vanskelig. Men de er ikke alene. Vi er med dem, og føler for det de har opplevd og kan sammen hjelpe med å støtte dem.
På ettermiddagen skal det holdes en minnegudstjeneste i St. Nicolai-kirken i Örebro. Der deltar kongeparet samt statsminister Ulf Kristersson og justisminister Gunnar Strömmer.
– Jeg tenkte at det er sånt som ikke skjer her. Jeg har aldri sett noe lignende, sier Lena Bruun, som bor ikke langt unna skolen.
Samtidig fortsetter rykter og spekulasjoner å gå, og politiet jobber hardt med å stanse spredning av feilinformasjon.
– Det var noen som løp med en rullestol og jeg tenkte at det kanskje kunne være noe aktivitet på Risbergska der de skulle ha hjelpemidler. Så forsto jeg ganske raskt da de rygget unna og pekte og begynte å skrike. Rett etterpå hørte jeg en skuddsalve, sier rektor Marcus Ahltun ved Entréskolan som ligger like ved.
Det svenske kongeparet var tydelig preget da de ankom Örebro onsdag ettermiddag, der de la ned blomster på minnestedet.
Det er opprettet et informasjonssenter i byen, og skoler og andre offentlige institusjoner holder åpent og snakker om det som skjedde. Politi, redningstjenester, sykehuset og ikke minst skolene sørger for at deres ansatte får oppfølging. Det er grått og kaldt i byen – både værmessig og stemningsmessig.
(©NTB)