Menu
Opprørslederen Abu Mohammed al-Jolani taler i Umayyad-moskeen i Damaskus etter at Assad-regimet ble veltet søndag. Foto: Omar Albam / AP / NTB

Opprørsleder holdt seierstale i Umayyad-moskeen i Damaskus

Lederen for opprørsalliansen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) besøkte søndag Umayyad-moskeen i Damaskus, få timer etter at hans styrker inntok Syrias hovedstad.

Av NTB | 08.12.2024 19:41:36

Politikk: I den store moskeen i sentrum av Damaskus holdt HTS-leder Abu Mohammed al-Jolani mens folkemengden som var samlet, ropte Allahu akbar (Gud er stor).

Jolani kalte Assad-regimets fall en «seier for den islamske nasjon», og han sa at Syria under Assad var blitt et mål for Irans grådighet.

Syrerne våknet søndag til nyheten om at Assad-regimet hadde falt etter en snaut to uker lang lynoffensiv fra opprørerne. Trass i portforbud fra søndag kveld strømmet folk ut i gatene for å feire opprørsoffensiven som så raskt og uventet gjorde slutt på Assad-familiens 50 års jerngrep om Syria.

Jublende mennesker veivet med opprørsflagg og ransaket luksuspalasset der president Bashar al-Assad bodde til han natt til søndag stakk av, trolig på et fly fra flyplassen utenfor Damaskus.

Det var lenge uklart hvor han hadde dratt, men søndag kveld meldte statlige russiske nyhetsbyråer at han var ankommet Moskva. De viser til en kilde som sier at han har fått asyl i Russland.

Opprørerne fortsatte raskt sørover, og i rask rekkefølge erobret de storbyene Hama og Homs før de fortsatt mot hovedstaden. Hele veien trakk regjeringsstyrkene seg tilbake uten å gjøre motstand. Og natt til søndag falt Damaskus.

Opprørslederen Jolani, som grunnla og ledet den al-Qaida-tilknyttede Nusrafronten fra begynnelsen av borgerkrigen, vil i dag gjerne framstå som mer moderat etter at han brøt med al-Qaida for noen år siden. Jolani, som nå bruker sitt egentlige navn Ahmed al-Sharaa, hevder han nå står for pluralisme og religionsfrihet, og lover at alle sekter og religioner skal respekteres.

Den raske og uventede utviklingen rystet regionen. Jordan stengte fort grensa, og det samme gjorde Libanon. Før situasjonen ble avklart, strømmet tusener av flyktninger ut av Syria til Libanon, bare noen uker etter at flere hundre tusen mennesker hadde flyktet til Syria fra Israels krig mot Hizbollah.

Et forskningssenter i Damaskus som mistenkes for å utvikle raketter, står i brann etter et israelsk angrep, ifølge lokale sikkerhetskilder.

Israel mistenker Iran for å være involvert i utviklingen av raketter i det store sikkerhetskomplekset og forskningssenteret i Kfar Sousa-området i Damaskus som søndag ble rammet av tre flyangrep.

For Iran betyr opprøret i Syria at deres såkalte motstandsfront mot Israel, bestående av Iran, Assad-regimet i Syria og Hizbollah-bevegelsen i Libanon smuldrer videre opp.

Opprøret lot seg gjennomføre fordi opprørerne trolig benyttet anledningen da alle Assads allierte sviktet, inkludert Hizbollah som er sterkt svekket etter krigen med Israel.

Hun mener at Assads støttespillere Russland og Iran ser ut til å ha gitt opp å støtte ham siden de innså at regimet var råtnet på rot, og at de verken hadde vilje eller kapasitet til å holde Assad oppe.

– Begge landene er opptatt med interne forhold og konflikter. Russland er syltet ned i krigen i Ukraina, og har knapt hatt ressurser til å stille opp. Iran har fullt opp med en rekke konflikter – bombeangrep fra Israel og et prestestyre som sliter med å holde seg flytende, sier Waage.

– Veldig mange syrere gleder seg nå over at Assad, som har styrt med jernhånd og som har vært hovedansvarlig for at det i nesten 14 år har vært en borgerkrig med over en halv million drepte i Syria, nå er borte, sier utenriksminister Espen Barth Eide og gjør det klart at vi nå får et annet Midtøsten.

– At Assad er borte, vil kunne åpne opp for mer moderate krefter og kanskje gjøre det lettere for palestinere som ønsker en tostatsløsning, sier Eide.

At det er HTS, som er terrorstemplet av både FN, USA og EU, som nå har tatt ledelsen i Damaskus, bekymrer enkelte ettersom lederne deres var en del av al-Qaida i Syria.

– De som kjenner den gruppen bedre enn meg, sier at det ikke er noen tvil om at deres historiske opphav ligger ganske nær opptil ytterliggående islamisme, men også at de har hatt en betydelig endring – i hvert fall i forhold til hva de har sagt, sier Eide.

FNs generalsekretær António Guterres sier Syrias befolkning nå har muligheten til å bygge en stabil og fredelig framtid, og han oppfordrer Syrias folk til å bevare roen og unngå vold.

EUs nye president António Costa viser til at Bashar al-Assads diktatur forårsaket enorme lidelser.

– Når det nå er slutt, åpner det seg en ny mulighet for frihet og fred for hele det syriske folket. Dette er også avgjørende for den bredere stabiliteten i regionen, sier Costa i en melding på X.

Offensiven som veltet regimet, startet for mindre enn to uker siden da HTS-alliansen sammen med andre opprørere inntok Syrias største by Aleppo uten å møte større motstand, bortsett fra noe russisk bombing.

Israel sendte styrker over grensegjerdet på de okkuperte Golanhøydene for å ta kontroll over en buffersone som kontrolleres av FN-styrker, og startet senere bombing av baser og fabrikker med store våpenlagre eller utvikling av raketter.

Bare timer etter at Irans ambassade i Damaskus ble stormet og ransaket av opprørsstyrkene, uttrykte Irans utenriksdepartement håp om et godt forhold til de nye makthaverne i Damaskus, som de inntil det siste har kalt en terrorbevegelse.

Hilde Henriksen Waage, som er professor ved Universitetet i Oslo og forsker ved fredsforskningsinstituttet Prio, mener at ingen egentlig burde være overrasket siden regimet hadde råtnet innenfra.

Assads fall er mottatt med tilfredshet i mesteparten av det internasjonale samfunnet som ber om en fredelig overgang og respekt for sivilbefolkningen, men også noe tvil om hva opprørerne egentlig står for.

FNs spesialutsending til Syria, den norske diplomaten Geir O. Pedersen, som i årevis har jobbet for en avtale mellom Assad og opposisjonen, oppfordrer opprørerne til å innlede dialog for å sikre en fredelig overgang til demokrati i landet.

(©NTB)

Flere nyheter: