Omstridt britisk innvandringslov vedtatt av Parlamentet
Begge husene i det britiske Parlamentet har vedtatt et lovforslag som tar sikte på å få en slutt på de tusenvis av båtflyktningene som kommer til Storbritannia.
Politikk: Medlemmer av Overhuset godkjente det omstridte lovforslaget til Rishi Sunaks regjering tirsdag. Det betyr at det kun er formaliteter som gjenstår. Lovforslaget, som nå er godkjent av begge husene i parlamentet, skal videre til kongens bord.
Loven vil nekte alle som kommer til Storbritannia med båt, å søke om asyl. Den inkluderer også et tiltak om å overføre alle flyktninger som kommer ulovlig, til et tredjeland som Rwanda for å avskrekke fra ulovlig innvandring.
Mer enn 45.000 migranter gikk i land i de sørøstlige kystbyene i England i fjor. Det er en årlig økning på 60 prosent på den farlige ruten som er blitt brukt siden 2018.
Rwanda-planen ble først introdusert av Boris Johnsons regjering i fjor, men ble blokkert av Den europeiske menneskerettsdomstolen. Sunaks regjering har sagt at de skal anke en kjennelse fra en domstol som slo fast at Rwanda ikke er et trygt tredjeland.
– I flere tiår har Storbritannia gitt tilflukt til de som trenger det, i tråd med sine internasjonale forpliktelser. Det er en tradisjon som de med rette har vært stolt av, sier Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger, i en pressemelding.
– Denne nye lovgivningen underminerer betydelig det juridiske rammeverket som har beskyttet så mange, og utsetter flyktninger for alvorlige risikoer i strid med folkeretten.
FNs høykommissær for menneskerettigheter Volker Türk sier at lovforlaget vil føre til flere brudd på flyktningers rettigheter.
Bakteppet for lovforslaget er økningen i migranter som tar seg over den engelske kanal i små båter hvert år.
FN advarer om hvilke konsekvenser britenes lovforslag vil ha for menneskerettigheter og de internasjonale flyktningsystemene.
(©NTB)