Menu
– Jeg ser det som vår plikt å ta rettslige skritt for både å maksimere hvor mye vi kan få igjen etter Silicon Valley Banks kollaps og for å reagere på uakseptabel markedsatferd, sier Oljefondets sjef Nicolai Tangen. Foto: Heiko Junge / NTB

Oljefondet skal lede gruppesøksmål mot Silicon Valley Bank

Oljefondet er utnevnt av en amerikansk domstol til å lede et gruppesøksmål mot konkursrammede Silicon Valley Bank. Fondet tapte store summer på kollapsen.

Av NTB | 01.12.2023 16:10:17

Kriminalitet og rettsvesen: – Vi forvalter penger på vegne av det norske folk. Jeg ser det som vår plikt å ta rettslige skritt for både å maksimere hvor mye vi kan få igjen etter Silicon Valley Banks kollaps og for å reagere på uakseptabel markedsatferd, sier Oljefondets sjef Nicolai Tangen.

Norges Bank er utnevnt av en amerikansk domstol til å være hovedsakssøker sammen med det svenske pensjonsfondet Sjunde AP-fonden (AP7), i det pågående amerikanske gruppesøksmålet relatert til konkursrammede Silicon Valley Bank (SVB), opplyser oljefondet i en pressemelding.

Det er første gang Norges Bank vil lede et gruppesøksmål på vegne av en gruppe investorer.

Oljefondet opplyste i mars til E24 at de hadde 1,7 milliarder kroner investert i aksjer og 1,1 milliarder kroner investert i obligasjoner i Silicon Valley Banks morselskap SVB Financial Group.

Oljefondet skriver i pressemeldingen fredag at de og andre investorer led betydelige tap på sine investeringer i SVB på grunn av feilaktig informasjon og rapportering av finansielle forhold og risikostyring fra SVBs tidligere ledere, styremedlemmer, finansielle rådgivere og ekstern revisor.

– Gitt vår rolle som hovedsakssøker er vårt mål å få mest mulig igjen av det vi og andre investorer har tapt, sier Tangen.

– Det er viktig for oss å ta rettslige skritt der det har vært betydelige brudd på integritet og markedsatferd. Vi har klare forventninger til selskapene vi er investert i og ser dette som en del av å være en ansvarlig investor, sier direktør for eierskap og etterlevelse Carine Smith Ihenacho.

I mars valgte finansmyndighetene i California å stenge SVB fordi banken hadde store problemer. Bankkollapsen ble beskrevet som den største siden finanskrisen.

Fondet sier at denne saken også handler om integriteten til finansmarkedene, styringen av store finansinstitusjoner og interessene til investorene.

Flere nyheter: