LIVESENTER
Menu
Foto: Heiko Junge / NTB

Oljefondet har passert 18.000 milliarder kroner

Oljefondets verdi passerte tirsdag formiddag for første gang 18.000 milliarder kroner. Dette er en ny milepæl for det norske statlige investeringsfondet.

Av tomas | 09.07.2024 17:33:52

Økonomi: Oljefondets verdi passerte tirsdag formiddag for første gang 18.000 milliarder kroner, bekrefter fondet til E24. Dette er en ny milepæl for det norske statlige investeringsfondet, som har hatt en sterk vekst de siste årene.

Den positive utviklingen skyldes i hovedsak god avkastning på aksjer og rentepapirer, samt en svak norsk krone. Oljefondet har store investeringer i det amerikanske aksjemarkedet, som har steget kraftig den siste tiden. I fjor økte fondet med hele 3.300 milliarder kroner.

Den økte verdien gir regjeringen mer handlingsrom i statsbudsjettet. Handlingsregelen tilsier at Norge kan bruke tre prosent av fondets verdi årlig. Med en verdi på 18.000 milliarder kroner, betyr det at regjeringen har 540 milliarder kroner tilgjengelig til bruk.

Oljefondet er det største av sitt slag i verden, og er en viktig del av Norges langsiktige rikdomsforvaltning. Fondet har imidlertid også blitt kritisert for sine etiske retningslinjer og investeringer i kontroversielle selskaper.

Til tross for den positive utviklingen de siste årene, er det viktig å huske at Oljefondets verdi kan svinge betydelig. I en eventuell kriseperiode kan fondets verdi falle kraftig.

Flere nyheter: