Menu
Kajakkpadler Saman Soltani (27) fikk for to år siden beskjed om at hun ikke kunne returnere til hjemlandet Iran. I august er hun del av et rekordstort flyktninglag i Paris-OL. Foto: Javad Parsa / NTB

OL-håpet fikk beskjed på flyplassen: Ikke kom tilbake til Iran

Kajakkpadler Saman Soltani (27) er en del av et rekordstort flyktninglag i Paris-OL. Eksiliraneren er en av mange utøvere som endelig kan slå ut håret etter en vanskelig tid i hjemlandet.

Av NTB | 15.07.2024 06:03:16

Sport: Omkring 10.500 utøvere fra over 200 land samles til lekene i Frankrike. Alle kommer dit med drømmer og håp som har bygget seg opp etter tusenvis av treningstimer.

Noen kommer også med en annerledes bagasje.

Flyktninglaget til Den internasjonale olympiske komité (IOC) samler utøvere som ikke kan konkurrere for sitt eget land.

Én av dem er 27 år gamle Saman Soltani. NTB møter henne i Østerrikes hovedstad Wien hvor hun forbereder seg til sommerens leker. Iraneren fikk i vår vite at OL-billetten var i boks.

For to år siden var hun i Barcelona. Hun fikk beskjed om at hun ikke kunne returnere til hjemlandet av sikkerhetshensyn.

– Jeg var veldig bekymret og følte at jeg mistet alt på ett sekund, sier Soltani til NTB.

Soltani var på det tidspunktet en kjent person i Iran. Hun hadde blant annet lagt ut bilder av seg selv i bikini og uten hijab.

– Jeg hadde alt i Iran og hadde aldri tenkt på å migrere. Jeg var veldig trist over at jeg ikke kunne komme tilbake til landet mitt. Jeg visste ikke da at jeg forlot hjemlandet mitt for siste gang, sier 27-åringen.

Flere år før Soltani dro til Barcelona, møtte hun Uwe Schlokat, en østerriker som var på reise i Iran og trengte en engelsktolk. Soltani og Uwe fikk et godt forhold, og østerrikeren ble redningen da Soltani sto fast på flyplassen i Spania.

Soltani søkte derfor tilflukt i Wien ettersom hun kjente Schlokat der.

– Uwe er som en andre far for meg, og jeg var veldig heldig som møtte ham i Iran. Han var som en engel og reddet meg virkelig i de vanskelige dagene i livet mitt, sier Soltani.

– Jeg hadde veldig tøffe dager og netter. Jeg gråt hver natt og hadde mareritt om at folk kom og tok meg med tilbake i Iran.

Schlokat og vennene hans bidro til en pengeinnsamling for å kjøpe en kajakk og en åre til Soltani. På den måten kunne hun begynne å trene igjen.

Hun har trent mellom tre og fire ganger om dagen fram mot OL.

– Min største sportslige drøm har gått i oppfyllelse, og jeg er veldig, veldig glad, sier Soltani.

I judo og friidrett er det seks utøvere fra flyktninglaget.

IOCs flyktninglag ble opprettet i 2015. IOC-president Thomas Bach kunngjorde oppstarten av laget under FNs hovedforsamling. Laget ble en realitet for å øke bevissthet rundt omfanget av flyktningkrisen og gi håp til flyktninger verden over, uttaler IOC.

Flyktninglaget venter fortsatt på den første OL-medaljen. I Tokyo var 22 år gamle Kimia Alizadeh svært nær da hun tapte bronsefinalen i taekwondo.

OL i Paris starter 26. juli.

– Jeg var selv flyktning. I over 13 år har jeg dokumentert livene til iranere i eksil. I løpet av disse årene, når jeg har møtt eksiliranere, har de alle hatt forskjellige grunner til å forlate landet sitt, men de fleste angir mangel på de mest grunnleggende individuelle frihetene som hovedårsaken. Mange av dem har ikke engang rett til å velge sine egne klær, forteller Parsa.

– Da jeg leste at 14 av 36 medlemmer av flyktninglaget er iranere, ble jeg sjokkert. Jeg jobbet i mange år som fotograf i Iran og så på nært hold hvor mye talent iranske jenter og gutter har innen sport. Men mange av dem kan ikke utvikle seg på grunn av svært begrensede ressurser og islamske hijab-begrensninger. Over tid blir de tvunget til å gi seg med sport eller forlate landet sitt for alltid, sier fotografen.

Soltani startet med svømming da hun var ung, men de strenge reglene knyttet til hijab gjorde det umulig for henne å konkurrere internasjonalt. Som 18-åring startet hun med padling, og hun har vunnet flere medaljer i Iran og asiamesterskapet.

Årets flyktninglag har rekordmange utøvere. Det er 36 atleter fra elleve land. De skal kjempe om OL-medaljer i 13 forskjellige idretter.

NTBs fotojournalist Javad Parsa har reist rundt i Europa og dokumentert hverdagen til flere iranske utøvere på flyktninglaget.

(©NTB)