LIVESENTER
Menu
Uforutsigbarhet er jo en viktig del av president Donald Trumps taktikk, men en stor del av kostnadene vil nok tilfalle amerikanerne selv, mener sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Carnegie. Foto: AP / NTB

Økonomer tror Norge kan leve godt med Trump-toll

President Donald Trump kunngjør om kort tid økte tollsatser for en rekke land, men norske økonomer er ikke nevneverdig bekymret på Norges vegne.

Av NTB | 04.07.2025 12:54:30

Økonomi og næringsliv: Trump har alt innført en såkalt ventetoll på 10 prosent på varer fra Norge og en rekke andre land, i påvente av at det forhandles fram handelsavtaler.

Storbritannia har alt undertegnet en slik avtale, og torsdag opplyste Trump at han regner med å undertegne avtaler med et par andre land om kort tid. Ti-tolv andre land vil få brev med opplysninger om hvilken tollsats de blir ilagt.

Om Norge er i ferd med å forhandle fram en handelsavtale med USA, vil næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) ikke svare på.

– Vi har tett dialog med amerikanske myndigheter på flere nivåer og ønsker å styrke det økonomiske samarbeidet med USA, sier hun til NTB.

– I lys av de fortsatt stående varslene om økt toll på import fra EU og Japan tenker jeg derfor at det mest sannsynlige, er at tollen for Norges del øker fra 10 til 15 prosent, sier han til NTB.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Carnegie er enig.

– Det kan hende at nivået blir litt høyere, kanskje i området 10 til 15 prosent, men i utgangspunktet forventer vi at nivået blir liggende som i dag, det gjelder også framover. Og det gjelder også for Europa generelt, sier hun til NTB.

– Kort oppsummert så tror vi at både Norge og Europa vil kunne leve greit med dette nye og høyere nivået, sier Haugland.

– Vi må være forberedt på at økningene i tollsatsene fra 9. juli vil bli gjennomført. Når det er sagt, så har Norge gjort det klart til USA at vi ikke ser grunnlag for tolløkningene. Det er viktig med like konkurransevilkår, sier Myrseth.

Handelstall for april og mai, etter at Trump innførte 10 prosent toll, viser ingen store utslag, sier Dørum.

– Vi har noen stemningsrapporter, og de tyder på at fremtidstroen i norske bedrifter har gått litt ned, men uten at det har fått dramatisk utslag, sier han.

– Det meste av det vi har sett av beregninger, tyder på at det kortsiktige bildet ikke er ekstremt dramatisk, men med forbehold om at noen enkeltindustrier kan bli truffet ganske hardt, sier Dørum.

– Vi eksporterer også varer som fortsatt vil være etterspurt i USA, som fisk og høyteknologisk utstyr til for eksempel offshoreindustrien. Dette vil nok bli etterspurt selv om det blir dyrere for amerikanerne å kjøpe dem, tror hun.

– Er det varer der det fins gode alternativer, kan det hende at man må sette prisene ned for å kompensere for tolløkningen. Er det varer som amerikanerne av en eller annen grunn ikke kan klare seg uten, som for eksempel spesialiserte varer til forsvarsindustrien, så er det ikke opplagt at man verken vil se volumeffekter eller priseffekter for den norske produsenten, sier Dørum.

– Det som skjer nå, ikke bare i handelspolitikken, men også i sikkerhetspolitikken og den økonomiske politikken globalt, er dypt bekymringsfullt for en liten åpen økonomi som den norske, sier han.

Norske bedrifter med produksjon i land som får enda høyere tollsatser enn Norge, og som eksporter til USA, kan bli rammet hardt, frykter Haugland.

– For dem blir det krevende i form av økte kostnader, men også fordi det er så høy usikkerhet om hvor lenge dette vil vedvare og om risikoen for at tollsatsene vil stige enda mer, sier hun.

– Uforutsigbarhet er jo en viktig del av Trumps taktikk, men en stor del av kostnadene vil nok tilfalle amerikanerne selv, sier Haugland.

– Jeg har ikke fanget opp noe som tyder på at norske myndigheter er i ferd med å forhandle fram en snarlig tollavtale med USA, konstaterer sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

USA har ikke grunnlag for å innføre nøyere tollsatser mot Norge, mener næringsministeren.

– Det er en veldig liten andel av norsk eksport som går til USA, og dermed så er det også i utgangspunktet en liten andel av norsk eksport som vil bli rammet av høy tollsats, sier Haugland.

Rent generelt er imidlertid Dørum bekymret over hvilke følger Trumps politikk kan få.

(©NTB)

Flere nyheter: