Menu
Høyre-leder Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes. Illustrasjonsfoto: Rodrigo Freitas / NTB

Økokrim: Det vil ta noen uker å vurdere etterforskning om Finnes-saken

Det vil ta noen uker før Økokrim lander på en vurdering om hvorvidt saken om Sindre Finnes og aksjehandelen skal etterforskes eller ikke, sier Økokrim-sjefen.

Av NTB | 18.09.2023 16:42:23

Kriminalitet og rettsvesen: Økokrim skriver i en epost til NTB at de i løpet av høsten vil vurdere om det er grunnlag for å åpne etterforskning.

– Vi tar sikte på å gjøre vurderingen ferdig i høst. Det vil som et minimum ta noen uker, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth til VG.

Fredag ble det kjent at Erna Solbergs (H) ektemann Sindre Finnes gjorde 3640 aksjehandler mens Solberg var statsminister i perioden 2013 til 2021. Solberg har sagt at ektemannens aksjehandel gjorde henne inhabil i flere saker som statsminister, og at aksjehandelen skjedde uten at hun visste om det.

Finnes har selv innrømmet at han ikke har vært ærlig om sine aksjekjøp overfor Solberg eller Statsministerens kontor (SMK).

Aksjekjøpene til Finnes inngår i kontroll- og konstitusjonskomiteens pågående habilitetssak, hvor en rekke sittende og tidligere statsråder er involvert.

10. september det året varslet regjeringen at det kunne komme strengere koronatiltak som følge av økt smitte.

Da Solberg kalte inn til pressekonferanse fredag i forrige uke, var hun tydelig på at ektemannen ikke hadde mottatt innsideinformasjon fra henne.

Finnes er ansatt som fagsjef i Norsk Industri. Arbeidsgiveren er også tydelig på at Finnes ikke har mottatt noen form for innsideinformasjon i forbindelse med aksjehandler, skriver VG.

– Det kan jeg garantere. Det er jeg 100 prosent sikker på. Det er derfor jeg tør å si at han ikke har brutt våre regler knyttet til innsideinformasjon, sier Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen.

– Vi har full tillit til Erna som partileder i Høyre. Som parti vurderer vi tilliten til våre valgte tillitsvalgte, og det er hun som er partileder i Høyre, sa nestleder Henrik Asheim til VG.

Flere fylkesledere i partiet har blitt ringt opp av avisene mandag, og mange av fylkeslederne svarer at de har tillit til Solberg som partiets leder i tiden fremover.

– Jeg har fortsatt full tillit til Erna Solberg, men tilliten til Sindre Finnes er jo ikke der. Det må de finne ut av seg imellom, så må partiet ta det videre derifra, sier leder Harald Furre i Agder Høyre til Aftenposten.

– Som følge av oppmerksomheten denne saken har fått, og det enorme medietrykket, er jeg rett og slett ikke i stand til å fungere som normalt nå. Det gjør at det kan ta tid før dere får svar på alle spørsmålene deres, skrev Finnes.

– Jeg håper på forståelse for at dette er en tøff tid for hele familien vår, og vil gjerne gjenta at jeg er utrolig lei meg for at jeg har satt Erna i denne situasjonen, skrev han videre.

I dagene før Solbergs regjering høsten 2020 varslet nye koronarestriksjoner, satset ektemannen på børsnedgang, ifølge VG. I perioden mellom 3. og 9. september 2020 kjøpte Finnes 110.000 såkalte Bear-produkter, som gjør at man tjener penger hvis børsen går dårlig.

Flere aviskommentatorer har stilt spørsmål om Solbergs posisjon som statsministerenkandidat i valget om to år. Høyres sentralstyre møttes fredag, og beskjeden var tydelig: Unison tillit til Solberg som partiets leder.

I helgen sendte Finnes følgende melding til flere medier som hadde sendt ham spørsmål om aksjehandelen:

(©NTB)

Flere nyheter: