Økokrim: Besseberg trakk anke om klokkegave – erkjenner straffskyld
Anders Besseberg erkjenner ifølge Økokrim straffskyld og anker ikke den delen av saken mot ham som gjelder klokken han fikk av russeren Sergej Kusjtsjenko. Forsvarerne vil ikke kommentere opplysningene.
Økonomi og næringsliv: Mandag ble det kjent at korrupsjonssaken mot Besseberg skal opp på nytt i sin helhet i Borgarting lagmannsrett. Bessebergs advokater hadde argumentert for dette, mens aktoratet innstilte på en begrenset behandling av anken.
I en melding til NTB uttaler førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim seg om den siste utviklingen i saken. Hun var aktor under tingrettsbehandlingen.
– Hovedregelen i straffeprosessen er at en domfelt skal få anledning til å få prøvet skyldspørsmålet en gang til for en høyere domstol. Utfallet er sånn sett ikke overraskende, selv om påtalemyndigheten mente det var grunnlag for å gjøre unntak i denne saken, sier Djupesland.
– For øvrig er det slik at Besseberg har trukket anken – og erkjent straffskyld – for så vidt gjelder klokken han mottok fra Kusjtsjenko. Vi noterer at konsekvensen av dette ikke synes å være adressert av ankeutvalget. Vi ser nå nærmere på betydningen av dette for den videre saksgangen, legger hun til.
Beslutningen om å trekke anken knyttet til klokkegaven skal ifølge Djupesland ha framkommet i forsvarernes støtteskriv til anken. Erkjennelsen av straffskyld på dette punktet skal også ha blitt gjentatt i et senere skriv fra forsvarerne.
– Vi kommer tilbake til alle slike spørsmål under ankebehandlingen, skriver Gimse i en kort melding.
Også Hjorth henviser til at klokkegaven fra Kusjtsjenko blir tema under ankebehandlingen i lagmannsretten.
Gimse svarer på direkte spørsmål fra NTB at han verken vil bekrefte eller kommentere den trukkede anken.
Besseberg ble i tingretten dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon fra tiden som sjef i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Økokrim vant fram på ni av ti punkter i tiltalen.
Besseberg har hele tiden nektet straffskyld og anket dommen på stedet.
Besseberg forklarte i tingretten at han først på et senere tidspunkt forsto at gaven han fikk av IBUs visepresident, var av gull og hadde høy verdi. Han skal i ettertid ha tatt opp dette med Kusjtsjenko.
– Jeg synes det var helt vanvittig hvis han hadde gitt meg en så dyr gave. En sånn gave kan jeg jo ikke motta, sa jeg, uttalte Besseberg da han forklarte seg.
78-åringen la til at han ble forsikret om at det var en personlig gave. Derfor beholdt han klokken.
Dersom aktoratet hadde fått det som det ville, ville det derimot ikke blitt noen ny hovedforhandling. Retten ville da i stedet vurdert straffeutmålingen, lovanvendelsen eller saksbehandlingen basert på det som kom fram i tingretten.
I dommen mot Besseberg ble det gjennomgående slått fast at den tidligere idrettstoppen mottok fordeler som var utilbørlige (klanderverdige) da han var IBU-president. Tiltalen tok for seg forhold i årene 2009 til 2018.
NTB har vært i kontakt med Bessebergs forsvarere Mikkel Toft Gimse og Christian Hjorth om Økokrims opplysninger om den trukkede anken.
Den mye omtalte klokken fra russiske Kusjtsjenko, som Økokrim har verdsatt til 195.000 kroner, fikk nordmannen i forbindelse med sin 65-årsdag i 2011.
Ankesaken i Borgarting lagmannsrett vil først komme opp i 2025. Da blir det en ny full runde med bevisføring.
(©NTB)