Menu
Marianne Djupesland innledet aktoratets prosedyre i ankesaken mot korrupsjonsdømte Anders Besseberg. Foto: Foto: Rodrigo Freitas / POOL / NTB

Økokrim: Besseberg bør dømmes til tre år og seks måneders fengsel

Aktoratet ber lagmannsretten dømme tidligere skiskyttertopp Anders Besseberg (79) til tre år og et halvt års fengsel for grov korrupsjon.

Av NTB | 27.05.2025 15:53:10

Sport: Det kom fram i Økokrims prosedyre for Borgarting lagmannsrett tirsdag. Påstanden kom på nest siste dag av den fem uker lange ankesaken.

I fjor ble Besseberg funnet skyldig på ni av ti tiltalepunkter og dømt til tre år og én måneds fengsel. Det var et halvt år under det aktoratet ba om.

– Korrupsjon skal straffes strengt. I rettspraksis finnes det ingen saker som er direkte overførbar til denne, sa medaktor Marthe Stømner Smestad og kalte sakskomplekset «særegent i norsk rettshistorie».

Påtalemyndigheten vil også at Besseberg ilegges en bot på 750.000 kroner. En lignende anmodning kom i tingretten, men uten å bli tatt til følge.

Videre ber Økokrim om at de mye omtalte luksusklokkene og Bessebergs jakttrofeer forblir inndratt. I forrige rettsrunde ble verdien på inndragingen til staten satt til 1,4 millioner kroner, og aktoratet har igjen lagt seg på rundt samme beløp.

– Besseberg fikk sine interesser finansiert og påkostet av andre. Det har gitt ham store besparelser, sa statsadvokat Marianne Djupesland.

Der anklaget hun Besseberg for sammenblanding av interesser og mente han utvilsomt tok imot fordeler som var utilbørlige (klanderverdige).

– Han var i en konstant tilstand av inhabilitet. Saken går inn i kjernen av korrupsjonsbestemmelsene.

Anklagene handler om bestikkelser i form av tre luksusklokker, eksklusive jaktturer, samvær med prostituerte og en leasingbil. Mye av dette kobles til maktpersoner i russisk idrett og rettighetsselskapet Infront.

Selv om Besseberg ikke bestrider å ha tatt imot dyre gaver, nekter han straffskyld. Han hevder de ble gitt til ham som privatperson.

– Dette mener vi viser liten grad av selvrefleksjon og selvkritikk. Vi har ikke hørt han si «dette var dumt» eller «dette var kanskje ikke så lurt», sa Djupesland i lagmannsretten.

– Han var ikke den naive personen vi kan få inntrykk av her i retten. Han utnyttet sin maktposisjon selektivt.

Djupesland betviler ikke Bessebergs sentrale bidrag for skiskyttersporten. Hun omtaler ham som en visjonær leder som ble blendet av sin egen suksess.

– Etter 2010 vokste det fram et mer negativt bilde. Vitner har sagt at han ble oppfattet som en enehersker og med manglende evne til å ta signalene rundt seg, sa aktor i prosedyren.

Hun ba retten om å gjøre en helhetsvurdering av et bredt bevisbilde.

– Ytelsene må ses i sammenheng. Vi mener det ikke er en akseptabel kunde- og relasjonsbygging slik forsvarerne påstår.

Onsdag skal Bessebergs team prøve å slå hull på aktoratets argumenter.

Tidligere på dagen ble Besseberg fremstilt som en som beriket seg selv og ble eneveldig i sine siste år som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Besseberg var IBUs øverste sjef i over 25 år. Han trakk seg i 2018, og tiltalen gjelder hans ni siste år i vervet.

Ifølge aktoratet var Besseberg en svært bevisst idrettstopp.

(©NTB)