Menu
Hvaldimir døde sannsynligvis av bakterieinfeksjon, ifølge obduksjonsrapporten. Foto: Jærgen Ree Wiig / Fiskeridirektoratet / AP / NTB

Hvaldimir døde sannsynligvis av bakterieinfeksjon

Anmeldelse om ulovlig avliving er henlagt etter at den endelige obduksjonsrapporten av Hvaldimir viser at hvalen sannsynligvis døde av en bakterieinfeksjon.

Av NTB | 04.10.2024 08:51:11

Kriminalitet og rettsvesen: Det opplyser Sørvest politidistrikt fredag.

Kjendishvalen Hvaldimir ble funnet død i Stavanger lørdag 31. august. På oppdrag fra Fiskeridirektoratet gjennomførte Veterinærinstituttet obduksjon av hvalen.

– Veterinærinstituttets undersøkelser er vanskeliggjort av at mange av hvalens organer var svært råtne. Rapporten konkluderer med at sannsynlig dødsårsak er bakterieinfeksjon – muligens som følge av sår i munnen etter en pinne som satt fast, opplyser Amund Preede Revheim, leder ved Nordsjø- og miljøseksjonen i Sørvest politidistrikt.

– Pinnen kan også ha ført til at Hvaldimir har hatt utfordringer med å ta til seg næring og dermed økt infeksjonsfaren. Det er ikke gjort noen funn fra obduksjonen som tyder på at hvalen er skutt, fortsetter han.

Vurderinger gjort av Veterinærinstituttet og politiets kriminalteknikere er at sårene som ble avbildet, ikke er skuddskader.

– Det er ikke noe i undersøkelsene som tyder på at Hvaldimir er ulovlig avlivet. Politiet ser derfor ingen grunn til å starte etterforskning av hvalens død, og den innkomne anmeldelsen er henlagt, sier Preede Revheim.

Da Hvaldimir først ble observert, var det flere teorier om hvalens bakgrunn. En av teoriene har vært at hvalen kom fra den russiske marinen, ettersom den ble observert med en sele, mens andre mente den var en terapihval.

Forskere fra Norwegian Orca Survey matet og så til hvalen mens den var i live.

Ifølge NRK ligger restene av Hvaldimir nå i en fryser på Naturmuseet i Kristiansand. Hvalen skal gjøres klar til en utstilling til våren.

Kort tid etter obduksjonen ble satt i gang, mottok politiet anmeldelse fra Noah og OneWhale, som mistenkte at hvithvalen var ulovlig avlivet ved skyting. Bakgrunnen for anmeldelsen var bilder av skader på den døde hvalen.

Hvithvalen ble først oppdaget utenfor Rolfsøya i Finnmark i 2019 og har siden den tid blitt sett flere ganger langs norskekysten.

Flere nyheter: