Nye rekordtall for bruk av sentre mot incest og seksuelle overgrep
Nær 4000 overgrepsutsatte eller pårørende brukte sentrene mot incest og seksuelle overgrep i 2024. Det er rekordmange, 5 prosent flere enn året før.
Sosiale forhold: Sentrene mot incest og seksuelle overgrep er et lavterskeltilbud basert på prinsippet om hjelp til selvhjelp.
De registrerte totalt 23.933 brukerbesøk i fjor. 3824 ulike personer ble registrert med første besøk i 2024, ifølge statistikk fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
– Det er en økning fra 2023, vesentlig høyere enn i årene 2019–2022 og noe høyere enn i 2018, opplyser Bufdir, som har fulgt bruken siden 2009.
Av de nye brukerne utfylte 3136 brukerskjema, også det rekordmange.
85 prosent av brukerne som var utsatt for seksuelle overgrep, var kvinner, mens 14 prosent var menn. Andelen menn har gått litt ned over tid.
Over halvparten av brukerne ble utsatt for overgrep i svært ung alder. 24 prosent ble utsatt for et overgrep for første gang før de fylte 7 år, og 27 prosent var fra 7 til 13 år.
Jo eldre brukerne av sentrene er, desto større er andelen som sier de ble utsatt for overgrep da de var under 14 år. Størst er andelen blant dem som er 40 år eller eldre.
Hele 66 prosent svarte at ingenting var anmeldt. Andelen som anmelder seksuelle overgrep, synker med økende alder, og er klart minst blant de over 60 år.
De vanligste årsakene til at overgrep ikke anmeldes, er at offeret «tror ikke det vil føre fram». Mange svarer også at det er «av hensyn til meg selv» og «av hensyn til familie eller andre nærstående».
Data fra brukerskjemaene viser at 83 prosent av brukerne selv var utsatt for seksuelle overgrep. 23 prosent var pårørende eller en annen nær person, mens 5 prosent var både selv utsatt og pårørende. Sammensetningen av brukergruppen har vært ganske stabil over tid.
Nesten halvparten av brukerne var utsatt for overgrep i en periode på 1 år eller mer, mens 40 prosent meldte om enkeltstående overgrep.
(©NTB)