Menu
Statsmeteorolog Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt tror Nesbyen beholder varmerekorden for denne gang. Foto: Heidi Røsok-Dahl / NTB

Nye muligheter i dag: Slik bekreftes en varmerekord

En svært varm uke har åpnet muligheten for ny varmerekord i Norge. Sånt tar meteorologene på alvor.

Av NTB | 17.07.2025 05:33:58

Vitenskap og teknologi: Den nåværende varmerekorden i Norge er fra 20. juni 1970. Da ble det målt hele 35,6 grader i Nesbyen i Buskerud. Nå har den stått i 55 år.

Hvis det skulle ligge an til ny varmerekord vil Meteorologisk institutt være grundige før det blir slått fast.

– Det er ikke nok at jeg som vakthavende sier at «nå gikk vi over, og det er ny rekord», sier statsmeteorolog Håkon Mjelstad til NTB.

Det ble varmest i år, men norgesrekorden står en dag til. Skulle den falle, starter Meteorologisk institutt undersøkelser.

– Vi må sjekke det grundig. Det er krav til målestandard, forteller Mjelstad.

– Målestasjonen må stå et sted som måler representativ temperatur. Det kan for eksempel ikke være asfalt under. Det skal egentlig være gress. Alt må være på stell, sier Mjelstad.

Undersøkelsene kan gå raskt hvis de nylig har vært på tilsyn på målestasjonen. Da kan de sjekke bilder fra inspeksjonen, eller få tilsendt bilder fra folk de stoler på som bekrefter at alt er i orden. Hvis ikke, så reiser meteorologene selv til målestasjonen for å bekrefte tilstanden.

– Vi har hatt tangering av rekorden før, men med litt mye steiner eller grus, og da blir den underkjent. Det er jo kjedelig, sier Mjelstad.

– Jeg tror den klarer å stå som den er, rett og slett. Men jeg kan se for meg temperaturer på 35-tallet, så det er jo marginalt, sier Mjelstad.

De neste dagene peker han på både dalene i Innlandet, sør for Trondheimsfjorden og Møre og Romsdal som varme steder som alle har mulighet til å komme i nærheten av rekorden.

– Det er jo et jag etter å slå norgesrekorden på godt og vondt. Med den veien klimaet går er det jo gitt at vi slår den en gang, selv om det ikke skulle bli i disse dager, avslutter meteorolog Håkon Mjelstad.

I andre enden av termometeret er kulderekorden fra Karasjok på -51,4 grader. Den ble satt første nyttårsdag 1886.

Mjelstad har akkurat konstatert at varmerekorden ble stående onsdag. Ingen steder steg kvikksølvet forbi det berømte tallet på 35,6. I Meråker i Trøndelag kom det høyest, men stoppet på 34,3 grader.

Meteorologen sier at muligheten for rekord ikke er forbi, den kan komme både torsdag eller fredag, men han tror likevel Nesbyen kommer til å beholde rekorden.

(©NTB)

Flere nyheter: