Nye Fosen-aksjoner med Thunberg på laget
Onsdag kveld ble en gruppe Fosen-aksjonister båret ut fra Stortinget. Torsdag kommer Gretha Thunberg, men det er uvisst hva som skal skje.
Krig og konflikter: Fosen-aksjonistene er sparsomme med opplysninger om hvilke planer de har videre. En lavvo-leir er satt opp foran Stortinget. Der overnatter flere for å vente på nye beskjeder om hvor de skal dra og hva som skal skje.
En rekke politifolk hjalp til med å løfte og bære aksjonistene ut onsdag kveld. Noen av dem gråt, men alt gikk rolig for seg.
– Nå bæres de samiske aktivistene som har fylt vandrehallen med joik i hele dag, ut av Stortinget av politiet. Det er 14 samiske aktivister som har aksjonert i hallen, og som nå blir arrestert, het det i en pressemelding fra Natur og Ungdom.
I 20.15-tiden begynte politiet å bære ut demonstrantene, og i løpet av en halvtimes tid var alle ute.
Demonstrantene i Stortingets vandrehall hadde ingen planer om å gi seg, og de fikk sitte i mange timer etter at besøkstillatelsen var gått ut.
Ved 18.30-tiden var situasjonen fortsatt helt rolig, og aktivistene satt og lå på gulvet. Joiken lød i lokalene.
Stortingspresident Masud Gharahkhani sa til NTB at han har forståelse for engasjementet, men at det ikke er greit å bruke vandrehallen til aksjoner.
– Demonstrantene har søkt om bruk av Eidsvolls plass, og det er bra. Vil man ytre sine meninger inne på Stortinget, må man be om møte med politikere. Vandrehallen skal ikke brukes til demonstrasjoner, det tror jeg alle forstår. Det er ikke bedt om tillatelse til denne markeringen, utdypet han.
Gruppa med aksjonister ble invitert inn som gjester av Rødt-representant Geir-Asbjørn Jørgensen onsdag morgen, men besøkspasset varte kun fram til klokka 12. Først nærmere ni timer seinere var alle ute av bygningen.
Hva som venter torsdag, er det ikke sagt noe om – men det er klart at aksjonene fortsetter.
– Aksjonene varer i flere dager, så om du ikke kan være i Oslo akkurat 11. oktober, er du velkommen til å ta del i dagene etter, heter det på Natur og Ungdoms nettsider.
– Vi er villige til å bryte loven for å fortelle Stortinget at demokratiet og rettsstaten er i fare så lenge Fosen-saken står uløst. Denne makten har også et ansvar for å stanse menneskerettighetsbruddet. Vi tar i bruk sivil ulydighet som en sikkerhetsventil i demokratiet der et mindretalls rettigheter blir så grovt overkjørt av storsamfunnet. Vi har ikke annet valg, sier Mihkkal Hætta.
Politiet fikk onsdag ettermiddag en henvendelse om å fjerne dem med makt, men valgte å vente. Konsekvensene aksjonen hadde for Stortinget, veide ikke tungt nok til å hjemle maktbruk fra politiets side, var vurderingen.
Først etter en ny henvendelse fra administrasjonen på Stortinget valgte politiet altså å gå til aksjon noen timer seinere – like etter klokka 20.