Menu
FC København og resten av klubbene i dansk fotball vant i EU. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix via AP / NTB

Ny smell for fotballens omstridte superliga – Danmark fikk fullt medhold i EU

Selskapet bak den hardt kritiserte europeiske superligaen i fotball har lidd et nytt sviende nederlag. Det har klubbene i dansk fotball sørget for.

Av NTB | 13.03.2024 10:08:23

Sport: I et ferskt vedtak fra EU fremgår det nemlig at en ny europeisk liga ikke kan hete European Super League, slik selskapet bak har lagt opp til.

Beslutningen som er gjort av EUs varemerkemyndighet, har sammenheng med at den øverste ligaen i dansk fotball heter Superligaen. EU mener en ny liga ved navn European Super League eller The Super League vil være en krenkelse av de danske klubbenes felleseide varemerke.

Selskapet European Super League Company S.L. har forsøkt å registrere eget navn som varemerke i EU i lengre tid. Det førte til danske innsigelser. Nå har altså sistnevnte fått medhold.

– Vi er veldig glade for at EUs varemerkemyndighet har gitt oss rett i at varemerket «The Super League» i EU vil krenke verdien som de danske klubbene har investert i Superligaen, sier leder Claus Thomsen.

– Vi har hele tiden vært imot storklubbenes ønske om en ny europeisk liga. Vi mener det må være åpenhet og kvalifisering for internasjonale klubbturneringer via nasjonale mesterskap, legger han til.

Planene for en europeisk utbryterliga har vært gjennom en berg-og-dal-banetur de siste årene.

På slutten av 2023 ble det samtidig fastslått at kravet fra Det europeiske fotballforbundet (Uefa) og Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) om å ha mulighet godkjenne nye turneringer er i strid med EU-lovgivningen. Det førte til at selskapet bak superligaen fikk litt ny vind i seilene.

Selskapet A22 Sports presenterte i kjølvannet av dette planer om å lage en ny turnering bestående av 64 klubber. Konseptet er å spille kamper på tre nivåer, hvorfra det er opprykk og nedrykk, og ingen klubber har i utgangspunktet permanent plass i turneringen.

Det opplyser den danske Divisionsforeningen i en pressemelding onsdag.

Prosjektet ble lansert av 12 europeiske storklubber i april 2021. Mindre enn 48 timer etter lanseringen trakk ni av klubbene seg, som følge av at nyheten hadde blitt møtt med stor misnøye fra fans, politikere og andre fotballklubber.

(©NTB)

Flere nyheter: