LIVESENTER
Menu
Nationaltheatret er gjenstand for en ny rapport om forholdene for ikke-hvite skuespillere. Foto: Annika Byrde / NTB

Ny mangfoldsrapport om Nationaltheatret: – Jeg vil ikke være kvoten, minoriteten, pyntegjenstanden

Ikke-hvite skuespillere ved Nationaltheatret opplever at de ikke har like arbeidsbetingelser som sine hvite kolleger. Det viser en ny rapport.

Av NTB | 22.01.2025 14:42:46

Kultur og underholdning: Bak rapporten «Å spille hvit» står Maria Utsi, norsk-samisk teaterviter og samfunnsdebattant, og Mathias Danbolt, kunsthistoriker og kritiker.

Rapporten peker på at selv om intensjonene ved Nationaltheatret har vært gode, har det manglet en helhetlig og systematisk tilnærming til å styrke mangfold i praksis.

– Denne rapporten belyser viktige strukturelle utfordringer som krever vår fulle oppmerksomhet. Nationaltheatret har en vei å gå for å sikre at vi er en arena som speiler hele samfunnet – både på og bak scenen, sier teatersjef Kristian Seltun i en uttalelse.

Teatrets direktør, Marta Færevaag Hjelle håper også at rapporten kan bidra til økt kunnskap og bevissthet i hele kunstfeltet.

De valgte å avgrense den nye rapporten til det de velger å kalle melaninrike skuespillere for å få innsikt i et problemfelt som har vært forskningsmessig underprioritert i Norge.

Som informanter hadde de 16 hovedsakelig skuespillere, tilknyttet teaterproduksjoner mellom 2019 og 2024.

De spurte opplevde å ha færre arbeidsmuligheter, smalere skuespillerfaglig handlingsrom og mangel på kunnskapsbaserte støttefunksjoner enn de hvite kollegene sine. Samtidig ble det forventet at de skulle representere mangfold, ifølge rapporten.

– Men det er en stor, stor oppgave å være mangfoldet på huset. Det er stressende.

Utsi og Danbolt valgte å anonymisere de spurte fordi det ifølge rapporten er «en lang historie for at minoriteter, når de forsøker å påpeke strukturelle problemer, selv blir oppfattet som et problem». Det kan gjøre det sårbart med tanke på nye oppdrag videre, mener rapportforfatterne.

Nå håper de at oppussingen av Nationaltheatret, som gjør at det må flytte ut i en lengre periode, kan bidra til et løft.

– Reelle endringer krever mer enn å gjøre døren bredere. Man må gjentenke huset fra grunnmuren og opp, og for første gang på 125 år har Nationaltheatret en unik mulighet til å gjøre nettopp det, avslutter Utsi og Danbolt rapporten.

Maria Utsi og Mathias Danbolt sto også bak den interne rapporten «Mangfold på Nationaltheatret» fra 2022, som førte til at teateret startet en bred kartlegging av minoritetserfaringer høsten 2023.

– Jeg vil ikke være kvoten, minoriteten, pyntegjenstanden. Jeg vil være skuespiller. Kommer vi noen gang der hvor vi snakker om skuespillere? sier en av informantene, mens en annen sier det er vanskelig å «arrestere noen når de vil gi deg en plass».

Flere av informantene opplever at teateret er på vei i riktig retning. Samtidig beskriver Utsi og Danbolt «en utbredt bekymring» blant flere av informantene om at rapporten skal bli sett på – og dermed avfeid som – en «klagemur» som ingen vil ha, noe de hevder skjedde med 2022-rapporten.

(©NTB)

Flere nyheter: