Menu
Før jul legger Silje Nergaard, Elias Akselsen, Eli Kristin Hanssveen og Anders Baasmo ut på juleturné sammen. Her er Nergaard og Akselsen sammen på Hotel Bristol. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Ny kvartett legger ut på juleturné: – Vi er veldig ulike

Denne julen får jazzmusiker Silje Nergaard, visesanger Elias Akselsen og operasanger Eli Kristin Hanssveen med seg skuespiller Anders Baasmo på juleturné.

Av NTB | 13.06.2023 08:59:02

Kultur og underholdning: – Dette blir nytt for meg. Jeg har alltid tenkt: «Disse juleartistene. Hvordan får de det til?», sier jazzmusiker Silje Nergaard om å spille konserter så tett opp mot jul.

Til tross for at det er juni og sommerferie like rundt hjørnet, må Nergaard så smått begynne å forberede seg til jula. For sammen med visesanger Elias Akselsen, operasanger Eli Kristin Hanssveen og skuespiller Anders Baasmo skal hun nemlig legge ut på juleturneen «Desembernatt» senere i år.

Når Nergaard og Akselsen møter NTB på Hotel Bristol i Oslo, er det muligens også første gang de to hilser på hverandre. De prøver å huske om de har møttes før eller ei, men til tross for at de to musikerne ikke kjenner hverandre fra før, har de troen på det kommende samarbeidet.

– Noen har studert musikk, mens jeg selv knapt kan lese og skrive. Så det blir litt variasjon, men det er viktig at vi kan støtte hverandre, og hjelpe hverandre, sier Akselsen.

– Vi er veldig ulike. Det er ingen som egentlig har noen kobling. Vi vet ikke akkurat nå hvordan vi skal koble oss på hverandre, men det vet jeg at vi får til. I tillegg er vi jo alle fra den samme regionen, som gjør at vi har et felles opphav, sier Nergaard.

– Jeg synes alltid det er så spennende om det kommer noen av de gamle lærerne mine. Jeg pleier egentlig å etterlyse dem på alle konsertene jeg har, så de kan se at det ble noe av meg, flirer Nergaard.

De siste årene har artister som Odd Nordstoga, Christel Alsos og Kurt Nilsen gjort suksess med julekonserter. Sistnevnte tjente ifølge Bergens Tidende over 17 millioner kroner på julekonserter de to siste årene før pandemien.

På spørsmål om hva de tenker om at artister bruker julen som en anledning til å tjene penger, svarer Akselsen:

– På en måte kan jeg forstå det. Det er vanskelig å være musiker i Norge. Det er mange dårlig betalte jobber.

Nergaard tror julekonsertene kan gi artister og folk som jobber i kulturbransjen trygghet.

– Du vet at du har en turné. Det kan være veldig viktig, det. Det er jo en usikker bransje som er veldig uforutsigbar for de aller fleste. Så hvis man har noe fast innimellom, så er det klart at det er bra for Kultur-Norge. Da holder kulturen seg gående.

Baasmo forklarer at noe av grunnen til at han valgte å takke ja til juleturneen, er at han liker å gjøre ting han ikke har massevis av erfaring med fra tidligere:

– En stor del av grunnen til at jeg sa ja, er at jeg får muligheten til å synge mer og jobbe med dyktige musikere. Jeg har tenkt at jeg må kaste meg på om jeg får tilbudet om å synge mer, sier Baasmo på telefon til NTB.

For Silje Nergaard, som er midt i en flytteprosess, passer det bra. I fjor sommer ble det kjent at hun og musiker Heine Totland går fra hverandre etter 24 år som gift. Nå holder Nergaard på å flytte inn i en ny leilighet i Gamlebyen i Oslo, men hun tror flyttekaoset vil være over når øvingene starter for alvor.

– Jeg er midt i det nå, men etter august/september tror jeg at jeg begynner å finne mitt nye liv.

For selv om de fire utvilsomt har ulik musikalsk bakgrunn, er hjemstedene deres ikke langt fra hverandre. Det bærer også spillestedene preg av. I løpet av november og desember skal de spille på Nergaard og Baasmos hjemsted, Hamar. De skal også spille på hjemstedene til Akselsen og Hansveen, nemlig Årnes og Hadeland. I tillegg blir det tre konserter i Lillehammer, Gjøvik og Brumunddal.

Mens Hansveen, Nergaard og Akselsen er etablerte musikere, er Baasmo først og fremst kjent som skuespiller. Han fikk sitt gjennombrudd i filmen «Buddy» fra 2003. De siste årene har han spilt i NRK-suksessen «Exit», samt i filmer som «Nordsjøen», «Olsenbanden» og «Børning».

I løpet av sommeren har de fire som skal spille konsertene fått i hjemmelekse å starte med å finne noen numre de vil gjøre. Selve øvingen skal etter planen begynne i september.

(©NTB)

Flere nyheter: