LIVESENTER
Menu
diagrammet viser banen til den interstellare kometen 3I/ATLAS mens den passerer gjennom solsystemet. Den vil være nærmest Solen i oktober. NASA/JPL-Caltech
Diagrammet viser banen til den interstellare kometen 3I/ATLAS mens den passerer gjennom solsystemet. Den vil være nærmest Solen i oktober.

Ny komet fra et annet solsystem oppdaget – bare den tredje i historien

En nyoppdaget komet er på vei inn i solsystemet vårt og stammer trolig fra et annet solsystem. Kometen er det tredje objektet av sitt slag som er oppdaget, og kan ses i Norge fra september.

Av tomas | 05.07.2025 15:46:44

NASA: Det NASA-støttede Atlas-observatoriet i Chile oppdaget tirsdag denne uken den uvanlige gjesten som har fått navnet 3I/ATLAS. Kometen, som ankom fra retning av stjernebildet Skytten, befinner seg for øyeblikket omtrent 670 millioner kilometer unna Solen.

Farten på omtrent 66 km/s (240 000 km/t) vil øke enda mer på vei innover i solsystemet. Kometen har siden 1. juli blitt observert med flere teleskoper verden rundt, og forskere har funnet den igjen på bilder tatt av andre Atlas-observatorier så langt tilbake som 14. juni.

Tredje besøk fra det interstellare rommet
Selv om forskere mener det er mange små objekter på besøk i solsystemet vårt til enhver tid, er dette bare det tredje objektet som er oppdaget.

Det første besøket var i 2017, det andre i 2019. Begge var objekter som ikke lignet på noe i solsystemet vårt i det hele tatt. Det gjør at slike oppdagelser blir sett på som gavepakker av forskere. 3I/ATLAS er et veldig stort objekt, kanskje rundt 20 kilometer i diameter.

– Det er helt, helt spesielt og gir oss en unik mulighet til å undersøke et objekt fra et annet solsystem, forteller den velkjente astrofysikeren Knut Jørgen Røed Ødegaard til NRK.

Ingen fare for Jorden
Kometen utgjør ingen trussel mot Jorden og vil forbli på en avstand av minst 240 millioner kilometer. Den vil nå sin nærmeste tilnærming til Solen rundt 30. oktober, i en avstand av omtrent 210 millioner kilometer – like innenfor Mars’ bane.

Kometen vil være synlig fra Norge med mindre teleskoper i september-oktober, når den kommer nærmest jorden og er på sitt lyseste.

– Hvor lyssterkt det blir sett fra jorda, vet vi ikke ennå, for det er en komet. De er uforutsigbare. Men sannsynligvis vil en kunne observere det med mindre teleskoper også fra Norge, sier Ødegaard til statskanalen.

Målet er å finne ut hva slags egenskaper, form og sammensetning objektet har – for å kunne fortelle oss hvordan forholdene er i et fremmed solsystem vi aldri har mulighet til å reise til selv og undersøke.

Flere nyheter: