Ny analyse fra Lånekassen: – Standardstudenten er ikke så typisk som mange tror
Å ta studiepoeng tilsvarende fulltid og å studere i tre eller fem år, som er normalen for bachelor og mastergrad, er ikke så typisk som mange tror.
Utdanning: Lånekassen har fulgt en gruppe studenter over ni år for å undersøke studieforløpet deres. Analysen, som er publisert på Lånekassen sine sider, omfatter studenter under 25 år som fikk studiestøtte til fulltidsstudier ved universitet og høgskole første gang høsten 2014. Det omfatter totalt 24.000 studenter.
– «Standardstudenten», han eller hun som tar studiepoeng tilsvarende fulltid og som studerer i tre eller fem år, er ikke så typisk som mange tror, sier seniorrådgiver Majken Thorsager i Lånekassen.
– En del studerer kortere tid og tar færre studiepoeng enn det som ville tilsvart en bachelorgrad. Det er også en del som studerer flere år og tar flere studiepoeng enn det som tilsvarer en bachelor- eller mastergrad, sier Thorsager.
Variasjonene i hvor mange studiepoeng studentene tar, og hvor mange år de studerer, er noe dagens utdanningssystem gir rom for.
– Man kan få støtte fra Lånekassen til 480 studiepoeng, noe som tilsvarer åtte år på fulltid, og det er mulig å ta årsstudier, bytte studie eller fortsette å studere etter fullført grad, forklarer Thorsager.
– Det er dessverre ingen overraskelse for oss at flere studenter hvert semester har vanskeligheter med å oppnå 30 studiepoeng, av økonomiske årsaker. Vi må stadig bruke mer tid på deltidsjobben, noe som betyr mindre tid på studiene. Når vi faller bakpå, er det vanskeligere å hente oss inn igjen. Dette er ikke økonomisk bærekraftig, verken for studenten eller for samfunnet, sier hun.
Hun forklarer at det er store variasjoner i studieforløpet til studentene. Både i hvor lenge de studerer, hvor mange studiepoeng de tar, og hvordan framdriften er underveis.
Leder Kaja Ingdal Hovdenak i Norsk studentorganisasjon (NSO) er ikke overrasket over funnene i analysen:
(©NTB)