NVE om strømbruddet i Spania: – Lite sannsynlig at det ville skjedd i Norge
Mandag ble Spania rammet av et enormt strømbrudd. Det er lite sannsynlig at det samme skjer i Norge, ifølge NVE. Men folk rådes likevel til å være forberedt.
Økonomi og næringsliv: Brått sluttet heiser å fungere, togtrafikken sto, og vitner meldte om hamstring av dagligvarer fra butikkene da Spania mandag ble rammet av det største strømbruddet i landets historie.
Kan det samme skje i Norge? Trolig ikke, ifølge Kristian Markegård, beredskapsdirektør i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Direktoratet forvalter landets vann- og energiressurser og bidrar til en sikker kraftforsyning.
– Det er vanskelig å forestille seg et scenario der hele Norge mister strømmen. Det norske kraftsystemet er veldig distribuert, sier Markegård til VG. Han mener at årsaken er naturgitt.
– Det er fordi vi er et langstrakt land med 1800 produksjonssteder. Vi produserer i all hovedsak strømmen fra vannkraft, og det gjør vi over hele landet.
Beredskapsdirektøren påpeker at produksjonsstedene er sammenkoblet av nettet, men at det i Norge er mange regionale nettselskaper. Derfor er det lite sannsynlig at «hele fjøla» rammes samtidig, sier han til avisen.
– Det er for tidlig å si noe sikkert om hva som kan være årsaken til strømbruddet, understreker han.
Men:
– Norge har et robust og godt kraftsystem, og vi har god beredskap for å takle uventede hendelser, sier Aasland.
– Vi må ta høyde for at scenarioer som et landsomfattende strømbrudd også kan skje i Norge, sier hun.
Hun viser til at det var en av grunnene til at hun la fram Totalberedskapsmeldingen da hun satt i regjering.
– Det er for tidlig å vite hva som ligger bak strømbruddene i Sør-Europa. Tekniske feil kan i seg selv få store følger. Slike hendelser kan også skje som sabotasje fra noen som vil skape usikkerhet, sier hun til NTB.
Totalberedskapsmeldingen ble lagt fram av statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Mehl i januar.
Der understrekes det at hver enkelt av oss rådes av myndighetene til å være forberedt på å klare oss selv i én uke, også ved strømbrudd.
– Herunder å kunne holde varmen ved strømbrudd, enten ved å ha en alternativ varmekilde eller en plan for hvor du kan reise, heter det i meldingen.
Folk oppfordres til å ha:
* Varme klær og pledd, dyner eller soveposer.
* Mat som tåler lagring i romtemperatur.
* Fyrstikker og stearinlys.
* Ved – hvis du har vedovn eller peis.
* Avtale om overnatting hvis du ikke har alternativ oppvarming.
* Lommelykter eller hodelykter som går på batterier, sveiv eller solceller.
* Dab-radio som går på batterier, sveiv eller solceller.
* Batterier og ladet batteribank.
* Litt kontanter og flere betalingskort.
* Liste på papir med viktige telefonnummer som for eksempel nødnummer, legevakt, veterinær, familie, venner og naboer.
Energiminister Terje Aasland sier til NTB strømbruddet som har rammet Europa er omfattende.
Tidligere justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier at strømbruddet i Sør-Europa er alvorlig, men ikke overraskende.
NTB har spurt dagens justis- og beredskapsminister, Astri Aas-Hansen, om en kommentar til strømbruddet i Europa, men Justisdepartementet henviser til energiministeren.
Direktoratet for samfunnssikkerhet- og beredskap (DSB) har laget en sjekkliste med flere råd som også gjelder ved strømbrudd.
(©NTB)