Menu
NVE frykter at årets vårflom kan nå skadeflomstørrelser hvis det kommer en periode med mye regn og varme temperaturer. Arkivfoto: Geir Olsen / NTB

NVE frykter at årets vårflom kan gi store skader

Uvanlig mye snø i fjelltraktene og lavlandet har økt sannsynligheten for at årets vårflom kan komme opp i skadeflomstørrelse, melder NVE.

Av NTB | 10.05.2023 06:04:24

Ulykker og naturkatastrofer: Det har vært en rolig start på snøsmeltingen de siste dagene, men skulle været slå om og det kommer mye regn og varme på kort tid, kan det føre til problemflommer.

– Uvanlig mye snø i fjelltraktene og lavlandet i Sør- og Østlandet og deler av Trøndelag i vinter, kjølig værtype og påfyll av snø de siste ukene, har økt sannsynligheten for at årets vårflom kan nå skadeflomstørrelse, sier vakthavende hydrolog Ann-Live Øye Leine i NVE til Nationen.

– Men som i alle år, er det været som er den avgjørende faktoren for om det blir en vårflom på gult, oransje eller rødt nivå, selv om det ligger mye snø i fjellet, legger hun til.

Denne uka vil vannføringen øke noe i enkelte vassdrag, men Leine understreker at dette er en normal utvikling i forbindelse med snøsmelting.

Dersom temperaturer fremover gjør at snøsmeltingen strekkes ut i tid, kan det bli en beskjeden vårflom, selv med svært store snømengder i fjellet. Skulle det derimot komme en kombinasjon med mye regn og varme på kort tid, kan det bli alvorligere flommer på oransje og rødt nivå i løpet av mai og juni, ifølge Leine.

NVE gikk i slutten av april også ut med advarsler om en mulig vårflom, og ba alle som bor i flomutsatte områder, om å forberede seg ved å rydde unna verdier. Det kan for eksempel være campingvogner, landbruksutstyr og rundballer som kan bli berørt av flom, og også verdier i flomutsatte kjellere.

(©NTB)

Flere nyheter: