Menu
Ghriba-synagogen på Djerba fotografert i april. En mann drepte tre personer og såret ti andre i et angrep i nærheten av den historiske synagogen tirsdag. Motivet for angrepet, som skjedde under pilegrimsferden dit, er uklart. Foto: Hassene Dridi / AP / NTB

Fire drept og ni såret i skyting mot historisk synagoge i Tunisia

En sikkerhetsvakt skjøt og drepte fire og såret ni andre nær Ghriba-synagogen i Tunisia. Skytingen skjer under pilegrimsferden dit, men motivet er uklart.

Av NTB | 10.05.2023 05:44:03

Kriminalitet og rettsvesen: Synagogen ligger på øya Djerba og er et jødisk pilegrimsmål. Den er også Afrikas eldste, og hundrevis av jøder fra Europa og Israel pleier å reise dit årlig.

Pilegrimsferden tok slutt tirsdag kveld.

Det tunisiske innenriksdepartementet opplyser at det var en vakt ved den tunisiske nasjonalgardens marinekontor på Djerba som sto bak angrepet tirsdag.

De sivile som ble drept, er en franskmann og en tunisier. De sårede er fem vakter og fire sivile. Den franske ambassaden i Tunisia har etablert kriseteam og nødlinje etter angrepet.

Synagogen ble stengt ned, og folk som var innendørs, ble sikret mens myndighetene jobber med å kartlegge motivet.

– Det pågår etterforskning for å få belyst motivene for dette feige angrepet, sier innenriksdepartementet i en uttalelse gjengitt av AFP.

Le Figaro skriver at det ble hørt skudd fra rundt synagogen, og at det brøt ut panikk. I videoer som er delt i sosiale medier, kan man se panikkslagne mennesker løpe mens det høres skudd.

Sikkerheten ble styrket rundt pilegrimsferden etter at al-Qaida-krigere angrep den med en bilbombe i 2002. 21 personer ble drept, blant dem tyske og franske turister, samt tunisiere.

Ifølge organisatorene deltok mer enn 5.000 jøder, de fleste av dem utenlandske, på årets pilegrimsferd. Den ble gjenopptatt i 2022 etter to år med stans under pandemien.

Mannen skal først ha drept en kollega med tjenestevåpenet, før han hentet ammunisjon og forsøkte å ta seg til Ghriba-synagogen. Da han kom fram, åpnet han ild mot sikkerhetsvakter som var utstasjonert der.

Djerba ligger utenfor Tunisias sørkyst, rundt 50 mil fra hovedstaden Tunis. Tunisia er i stor grad muslimsk, men landet er også hjem for et av Nord-Afrikas største jødiske samfunn.

(©NTB)

Flere nyheter: