Nortura: Minst 10 millioner egg tilbakekalt på grunn av forgiftningsfare
Over 800.000 pakker med egg er tilbakekalt av Nortura etter alvorlig produksjonsfeil i hønsefôret, som inneholdt for mye D-vitamin.
Politikk: Nortura har tilbakekalt store mengder egg på grunn av forhøyet nivå av vitamin D, noe som kan gi alvorlig helseskade. Eggene kommer fra høner som har spist fôr med svært forhøyet innhold av vitamin D. Ifølge Nortura er det snakk om 100 tonn egg.
Disse kan ha havnet i pakker med andre egg, slik at i alt 670 tonn egg nå er tilbakekalt.
– Vi har foreløpig ikke det fullstendige bildet på hva denne situasjonen betyr for tilgang på ferske egg i markedet. For vår del er det 6 produsenter av totalt 380 som har fått dette feilproduserte fôret, sier pressesjef John Trygve Tollefsen i Nortura til NTB.
Anbefalt inntak av vitamin D for voksne og barn over 10 år er 20 mikrogram, og 10 mikrogram for barn under 10 år. Kroppen tåler opptil 50–100 mikrogram daglig. Det antas at hvert av eggene som nå tilbakekalles, kan ha inneholdt 300 mikrogram.
– Det er observert nedsatt eller opphørt matlyst, økt drikkelyst, medtatte dyr, beinbrudd, økt urinering og nyresvikt, økt dødelighet hos fjærfe og halthet hos gris, sier administrerende direktør Ingunn Midttun Godal i Mattilsynet.
Mattilsynet og Nortura understreker at det viktigste for dem nå er dyrevelferd og mattrygghet.
– Det er veterinærer ute i alle flokkene som vurderer dette i samråd med eggbøndene. Det sannsynlige utfallet er avlivning av hele flokken av hensyn til dyrevelferd, sier Tollefsen hos Nortura.
Han kan ikke anslå hvor mange verpehøns det er snakk om.
Det er ikke levert produkter av svin fra de berørte bestandene.
– Vi jobber med å følge opp de involverte aktørene og de berørte dyreholdene. Blant annet for å få bedre oversikt over hvordan situasjonen har vært i hvert enkelt dyrehold, hvordan den har blitt håndtert, og hva som har skjedd med dyrene, sier Godal.
Dyreholdere skal også varsle personer som har kjøpt egg direkte fra gården eller på andre måter, om at eggene ikke skal spises.
– Det viktigste nå er at de som har noen av de aktuelle eggene i kjøleskapet, ikke spiser disse. De som har spist mye egg og har symptomer på vitamin D-forgiftning, bør kontakte lege, sier Godal.
Det dreier seg om svært mange forskjellige pakninger med egg. Den fullstendige oversikten ligger hos distributørene Nortura og Coop.
Felleskjøpet fikk i januar varsel om at enkelte slaktegris- og eggprodusenter i Trøndelag opplevde at besetningene deres oppførte seg unormalt. Symptomene skyldtes det høye nivået vitamin D i fôret.
Den siste informasjonen Mattilsynet har mottatt, viser at åtte fjærfehold og seks svinehold er berørt.