Norske soldater bemanner Europas siste skanse: – Dere gjør et veldig viktig arbeid
På et forblåst jorde i Polen ved grensa til Ukraina står norsk militært utstyr for milliarder. Dette er Europas fremste skanse mot krig fra øst.
Politikk: På Camp Athena, en militærbase i Rzeszow i Polen, ikke langt fra grensa til Ukraina, står tre oppskytingsramper fra det norske luftforsvarssystemet Nasams og gaper mot himmelen.
På sekunder kan de vri seg i alle retninger og skyte ned droner og missiler.
Tirsdag var kronprins Haakon i Ukraina, der han fikk se krigen på nært hold. Onsdag var turen kommet til Camp Athena, som er bemannet med 130 norske soldater.
De har vært der siden desember i fjor, da Nato overtok oppdraget og ba Norge ta jobben.
– Dere gjør et veldig viktig arbeid, sier kronprinsen.
– Vårt ansvar er å beskytte flyplassen og umiddelbar nærhet mot russiske droner og missiler, sier vingsersjant Marting Mellquist til NTB.
Soldatenes viktigste våpen er de tre Nasams-systemene. Hver oppskytingsrampe har seks kamre, og i hvert kammer ligger et missil av typen Amraan klart. Det er kraftig nok til å skyte ned missiler, store droner og fly.
For tiden er dette Norges største skarpe oppdrag i utlandet.
– Dette er Europas siste skanse, sier Mellquist.
Men til nå har ikke antiluftskytset blitt brukt en eneste gang.
I Ukraina har derimot Nasams-systemet skutt ned over 900 missiler og droner med en treffsikkerhet på 94 prosent, kunngjorde Forsvaret i februar.
Nasams er delvis utviklet i Norge av Kongsberg Defence and Aerospace og er en av suksesshistoriene til norsk forsvarsindustri. I fjor ble det kjent at Norge skal kjøpe flere Nasams for levering i 2027 for nesten 5 milliarder kroner.
Hver uke flys mellom 25 og 40 pasienter ut.
– Vi har kapasitet til å ta flere, sier Medevac-sjef Wojtek Willk.
Denne dagen er kreftsyke Victoria Sjevtsova fra Kharkiv på vei til Norge. Hun gjør store øyne da hun møter kronprinsen på bussen på vei ut til flyet.
– Jeg så deg på TV i går. Tenk å få møte en framtidig konge! Vi er så veldig takknemlige for den norske støtten. Og ved å hjelpe ukrainere med å få helsehjelp, hjelper dere også Ukraina, sier hun.
Oppdraget er å beskytte flyplassen Rzeszow-Jasionka, som ligger om lag en kilometer unna. Det er herfra det meste av militært utstyrt som Vesten donerer til Ukraina, blir fløyet inn og sendt over grensa.
Det kan nemlig hende at et russisk missil går feil og havner i polsk luftrom. Da skal det skytes ned umiddelbart. Derfor heves beredskapen hver gang et russisk missil eller en drone nærmer seg grensa til Polen.
Kronprinsen tok også en tur innom Medevac-senteret ved flyplassen. Herfra sendes ukrainske pasienter og sårede soldater til ulike EU-land og Norge.
(©NTB)