
Norsk selskap skal dykke ved Estonia-vraket i sommer
I midten av juli skal norske Reach Subsea utføre nye dykk ved vraket av Estonia i Østersjøen. 852 mennesker mistet livet da fergen forliste i 1994.
Ulykker og naturkatastrofer: Målet med sommerens dykk er å filme bildekket på den forliste fergen og heve den såkalte baugrampen fra skipet.
– Vi regner med å komme i gang rundt 15. juli, sier utredningsleder og fungerende sjef for den svenske havarikommisjonen, Jonas Bäckstrand. Det nøyaktige tidspunktet blir bestemt kort tid før dykkene.
Hovedmålet er å filme så mye som mulig på bildekket og få et tydeligere bilde av forholdene der, forteller Bäckstrand.
– Det er veldig vanskelig, både med tanke på å komme seg inn uten å bli sittende fast og med tanke på at det er vanskelig å forutsi hvor god sikten er.
Bäckstrand sier alt tyder på at ulykkesforløpet var slik det ble beskrevet i rapporten fra 1997. Der ble det fastslått at vann kom inn på bildekket og så rant videre ned i skipet.
– Da er det interessant om vi kan se på tilstanden til dører og ventilasjonsrør og om det er spor av stropper eller surringer. Rett og slett å se hvordan det ser ut, sier han.
I tillegg er planen å heve den såkalte baugrampen. Baugvisiret, som løsnet under forliset, ble hevet allerede i 1994, samme år som fergen sank. Etter heving skal rampen sendes til Estland for tekniske undersøkelser.
Bäckstrand sier planen er å publisere resultatene av undersøkelsene i høst, men at sluttrapporten trolig kommer først til neste år.
MS Estonia var på vei fra Estlands hovedstad Tallinn til Stockholm med 989 personer om bord da den sank i åpen sjø natt til 28. september 1994. 852 mennesker døde i det som er den verste skipskatastrofen i fredstid i Norden. Kun tre av de ni nordmennene som var om bord, overlevde forliset.
(©NTB)