Norgespris: SV og Sp mener næringslivet er oversett
– Det hjelper lite med norgespris på hytta om du ikke har en jobb å gå til, sier Sps Erling Sande om norgespris. Sp og SV vil nå se på næringslivets behov.
Politikk: Fastprisordningen norgespris for folks boliger og hytter skal etter planen være på plass fra 1. oktober. Men først må lovforslaget få flertall i Stortinget, og forhandlingene mellom Ap og opposisjonspartiene Sp og SV starter i slutten av mai.
Begge partier er opptatt av å løfte fram næringslivets behov. Senterpartiet mener det er en stor svakhet med ordningen at næringslivet ikke omfattes.
– Bedrifter i deler av Norge sliter med høye og ustabile kraftpriser, og selv om Ap i industrimeldingen sier at tilgang på energi til rimelige priser er avgjørende viktig, hindrer de bedriftene i å ta del i ordninger som kunne sikre dette, sier Sande til NTB.
Senterpartiet har fremmet forslag i Stortinget om å inkludere næringslivet i norgesprisordning, mens SV mener løsningen kan ligge i å opprette et statlig strømselskap.
– Det blir tema når vi skal forhandle om norgespris, sier SV-nestleder Lars Haltbrekken.
– Dette er en svært viktig sak for folks økonomi. Ingen skal måtte være bekymret for neste måneds strømregning. Derfor må vi også ha en skikkelig behandling av denne saken i Stortinget. Regjeringen legger opp til en uansvarlig hastebehandling. Det er alvorlig, sier Haltbrekken.
Han mener at norgespris i utgangspunktet er et godt tiltak for å sikre folk forutsigbarhet når strømregningene kommer. Men han mener det er for tidlig å si noe om forbrukstaket som regjeringen setter på 4000 kilowattimer per måned for vanlige boliger.
SV foreslår at Stortinget, om nødvendig, tar sommeren i bruk for å få tid til en grundig behandling.
Selv om detaljene ble kjent i budsjettforslaget, blir selve lovproposisjonen som Stortinget forholder seg til, lagt fram i statsråd neste fredag, påpeker Haltbrekken. Han mener regjeringen dermed forsøker å banke gjennom en behandling på bare et par uker, noe som skjer kun unntaksvis.
– Det er først når lovproposisjonen kommer, at vi får se helheten. Det er da vi ser hvordan regjeringen har svart ut innspill som har kommet i høringsrunden, sier han.
Frp er også betenkt for om folk får høyere regninger på sikt:
– Innføringen av norgespris kan også medføre økt behov for investeringer i nettet, da den fjerner alle insentiver for å spare strøm. Det er norske strømkunder som får denne regningen i fanget – i form av økt nettleie, sier han.
MDG er svært kritisk til hele norgesprisordningen fordi den svekker folks motivasjon til å spare strøm. Ordningen er katastrofalt dårlig utredet, mener partileder Arild Hermstad.
Han mener taket på 4000 kilowattimer i måneden er altfor høyt. Regjeringen har med grepet drept markedet for solcellepanel og varmepumper, slår han fast.
– Hvis norske husholdninger får beskjed om at dere kan bruke akkurat hvor mye dere vil, og betale en garantert pris, så får ikke vi tilgang på mer strøm i dette landet, sier han.
Regjeringen kunngjorde i vinter at norgespris skulle innføres fra 1. oktober, men detaljene i ordningen ble først kjent da forslag til revidert nasjonalbudsjett ble lagt fram torsdag. Stortinget har nå en måneds tid på seg før saken skal være behandlet. SV er bekymret for at det blir knapt med tid.
Høyre og Frp deler bekymringen for næringslivet. Dette er dårlig nytt for bedrifter i de dyreste prisområdene som må kjøpe strøm til enda høyere priser, mener partiene.
(©NTB)