Norge vurderer lungekreftsjekk for 1,85 millioner
Helseeksperter vil tilby alle i alderen 50 til 79 år en risikovurdering for lungekreft. Av disse vil trolig 50.000 bli screenet for den svært dødelige kreften.
Fritid: Helsedirektoratet (Hdir) er gang med å utrede screening mot lungekreft. Det er den kreftformen som tar flest liv, og den nest hyppigste hos både menn og kvinner i Norge.
Rapporten med anbefalingene fra ekspertgruppa ble lagt ut tirsdag.
– Nå skal vi se nærmere på rapporten og ta fatt på videre utredningsarbeid, inkludert helseøkonomiske analyser, før vi leverer en endelig anbefaling til Helse- og omsorgsdepartementet, sier divisjonsdirektør Hilde Myhren i Helsedirektoratet i en pressemelding.
I 2023 ble det registrert 3319 nye tilfeller av lungekreft. Totalt 2141 døde av sykdommen. Tallene for 2024 er ikke klare ennå.
– Risiko beregnes ved hjelp av en spesifikk risikomodell hvor røykehistorikk er den mest sentrale variabel. Personer med en beregnet risiko på 1,5 prosent eller mer for å utvikle lungekreft i løpet av en seksårsperiode, eller 30-pakkeår og aktiv røyker eller sluttet innen 10 år tilbys årlig lavdose CT-undersøkelse av lungene fram til det året de fyller 80 år, forklarer arbeidsgruppa i rapporten.
Røykeavvenning anbefales til alle nåværende røykere. Det foreslåtte alternativet innebærer at rundt 1,85 millioner personer inviteres til risikovurdering. Av disse er det forventet at rundt 50.000 vil ligge over risikogrensen på 1,5 prosent. De inviteres til screening. Screeningen blir en lavdose CT, som gir liten strålebelastning.
I Norge har vi i dag tre screeningprogrammer for kreft. Det er mammografi for brystkreft, prøvetaking for celleforandring i livmorhals og undersøkelse for tarmkreft.
– Screeningprogram som kan oppdage lungekreft tidligere, skiller seg litt fra andre programmer. Det vil treffe en gruppe med dårligere helse og kortere levetid. Åtte av ti lungekrefttilfeller skyldes røyking. Ved å innføre screening vil man i tillegg kunne være med på å utjevne sosiale ulikhet i helse, sier Ross.
Samtidig oppstår rundt 10 prosent av lungekrefttilfellene hos aldri-røykere. Risikovurdering vil kunne bidra til at andre risikofaktorer avdekkes, slik at screening gjennomføres.
Arbeidsgruppa anslår at nasjonal lungekreftscreening i Norge vil resultere i en reduksjon av lungekreftdødsfall på om lag 20–25 prosent årlig i den gruppa som får tilbudet.
Nå skal forslaget vurderes. Fordeler og ulemper skal gjennomgås og analyseres. Innen slutten av 2025 skal Helsedirektoratet utarbeide en rapport med beslutningsgrunnlag og anbefaling om eventuell innføring.
Anbefalingen fra arbeidsgruppa er at alle personer i Norge i alderen 50–79 år, inviteres til risikovurdering. Vurderingen skal primært gjøres digitalt, trolig med spørreskjema i helsenorge.no, eller via epost eller telefon.
– Dette er et viktig steg på veien mot innføring av lungekreftscreening i Norge, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, til NTB. De har lenge jobbet for et nasjonalt screeningprogram som kan oppdage lungekreft tidligere.
Utredning av screeningprogram mot lungekreft har pågått i mange år. Det er grundig bevist at screening har en betydelig effekt, fordi lungekreft sjelden gir symptomer i tidlig fase. Ved å tilby screening vil man kunne oppdage sykdom tidlig og bedre prognosen.
(©NTB)