Norge i FNs øverste domstol: Gaza er et levende mareritt – Israel plikter å slippe inn nødhjelp
Israel bryter FN-pakten ved å nekte å slippe inn nødhjelp i Gaza, som nå ligger i randsonen av et folkemord, mener statssekretær Andreas Kravik (Ap).
Politikk: Torsdag holdt han Norges innlegg under en høring i FNs øverste juridiske organ, Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag i Nederland.
– Jeg står foran dere i en tid da den humanitære situasjonen i de okkuperte palestinske områdene har forverret seg ytterligere til å bli et levende mareritt, begynte han.
– Norge mener at Israel, sett i lys av den humanitære katastrofen de har skapt i de okkuperte palestinske områdene, har en plikt til å tilrettelegge for humanitær bistand og utviklingshjelp, sa Kravik.
Det er nå 60 dager siden Israel innførte full nødhjelpsblokade av Gaza, og til tross for gjentatte oppfordringer om å oppheve blokaden har de i stedet strammet inn, konstaterte han.
Dette er et klart brudd på FN-pakten, og det samme er Israels forbud mot FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (Unrwa), slo Kravik fast.
– At verdens høyeste domstol tar stilling til dette spørsmålet er viktig, ikke bare for å beskytte palestinere, men også for FN, grunnleggende humanitære prinsipper og folkeretten, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.
Han viser til at over 50.000 mennesker er drept i de israelske angrepene mot Gaza, der ødeleggelsene er massive og det nå råder omfattende humanitær nød.
– I ett og et halvt år har palestinere levd i et mareritt, sier Støre.
– Men ICJ har alt kommet med en midlertidig forføyning der det heter at det foreligger en reell risiko for brudd på Folkemordkonvensjonen, og derfor har vi sagt at vi forholder oss til konflikten som om det foreligger et brudd på Folkemordkonvensjonen, sier Kravik til NTB.
– Når man ser på antall drepte og en del retorikk fra Israel, så er det ingen tvil om at dette i beste fall ligger i randsonen av et folkemord, mener han.
– Det er helt klart ekstremt alvorlig, og det er god grunn for domstolen til å se nøye på dette, sier Kravik.
– FN er blitt en råtten, antiisraelsk og antisemittisk organisasjon, hevdet han.
Blant landene som så langt har holdt innlegg, var USA alene om å uttrykke en viss forståelse for Israels nødhjelpsblokade.
– USA er tilhengere av at det skal sendes inn humanitære varer på Gazastripen, men med forbehold om at det ikke misbrukes av en terrororganisasjon, sa Trump-administrasjonens utsending Josh Simmons onsdag.
– Gitt disse bekymringene er det klart at Israel ikke har noen forpliktelse til spesifikt å tillate Unrwa å yte humanitær bistand. Unrwa er ikke det eneste alternativet for å gi humanitærhjelp i Gaza, sa han.
Kravik avviste i sitt innlegg helt USAs argumenter og fastholdt at Israels forbud mot Unrwa utgjør et klart brudd på artikkel 2 i FN-pakten.
– Norge ber domstolen om å anerkjenne Unrwas uunnværlige rolle i å drive infrastruktur, helsevesen, utdanning, primærhjelp og i å yte bistand til palestinske flyktninger, sa han.
– Gazastripen er i ferd med å bli en massegrav for palestinere og dem som forsøker å hjelpe dem, sier organisasjonens nødhjelpssjef Claire Nicolet i en uttalelse.
Israel bruker nødhjelp som forhandlingskort, våpen i krigen og for å straffe palestinerne i Gaza kollektivt, mener hun.
– Å vente på en rettslig avgjørelse for å få slutt på israelske myndigheters bevisste blokkering av nødhjelp, mat og medisiner, vil dømme enda flere palestinere til døden. Hele verden er vitne til den vilkårlige og avskyelige krigføringen uten å gripe inn for å stanse den, sier Nicolet.
– For å påvirke Israel må det etableres brede koalisjoner med stater, der vi også kan få internasjonale domstoler til å uttrykke seg klart. Det vil kunne få en effekt, mener han.
– EU har innført restriktive sanksjoner mot ekstreme bosettere, og de har vi sluttet opp om. Men EU har ikke klart å samle seg om sanksjoner mot Israel ut over det, konstaterer Kravik.
– Vi har også andre virkemidler. Vi støtter opp om Den internasjonale straffedomstolen (ICC) som har tatt ut arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu og tidligere forsvarsminister Yoav Gallant for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Kommer de til Norge, så vil de bli arrestert, sier han.
På initiativ fra Norge ba FNs hovedforsamling i desember Den internasjonale domstolen (ICJ) om å holde en høring for å fastslå hvilke folkerettslige forpliktelser Israel har til å slippe nødhjelp inn på Gazastripen.
Norge vil ikke konkludere med at Israel begår folkemord, noe FNs spesialrapportør og Amnesty International tidligere har gjort. Regjeringen fastholder at det må være opp til internasjonale domstoler å avgjøre dette.
Israel boikottet høringen i ICJ, og landets utenriksminister Gideon Saar langet for få dager siden ut mot FNs øverste juridiske organ.
Simmons stilte videre spørsmål ved Unrwas upartiskhet.
Det vil trolig ta flere måneder før dommerne i ICJ kommer med sin rådgivende uttalelse, og så lenge kan ikke palestinerne på Gazastripen vente, advarer hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser.
Kravik medgir at tiden er i ferd med å renne ut for palestinerne i Gaza, men sier at det ikke er aktuelt for Norge å innføre egne straffetiltak mot Israel.
(©NTB)