Menu
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram foran en Leopard 2A4NO. Nå skal fire stridsvogner av samme type sendes til Ukraina som en del av Norges militære bidrag til landet. Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB

Norge gir åtte Leopard 2-stridsvogner til Ukraina

Norge gir Ukraina en stridsvognpakke med åtte Leopard 2-vogner og inntil fire pansrede støttekjøretøy, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Av NTB | 14.02.2023 12:55:31

Økonomi og næringsliv: Gram kunngjorde bidraget på Natos forsvarsministermøte i Brussel tirsdag.

– Vi vil bidra med instruktørene til stridsvognoperasjonen. Mange av disse er allerede på plass i Polen, og treningsmisjonen er i gang i dag, sier Gram til norske medier.

Gram sier stridsvognene kan være på plass innen kort tid.

– Vi gir også ammunisjon og noen reservedeler. I tillegg gir vi 250 millioner kroner til EUs europeiske forsvarsfond. Disse pengene skal øremerkes ammunisjon og reservedeler, sier Gram.

– Jeg mener dette er et betydelig bidrag, som også er balansert ut fra våre egne sikkerhetsbehov, legger han til.

Han sier stridsvognene kan være på plass i Ukraina om kort tid.

Forsvarsministeren sier det hviler et stort alvor over forsamlingen når ministrene diskuterer donasjoner til Ukraina.

– Vi får en beskrivelse av situasjonen på bakken og striden som utvikler seg, samt om behovene Ukraina har i sin forsvarskamp, forteller Gram. Han beskriver behovene som «store og tidskritiske» og sier han er glad for at Norge kan stille opp.

– Målet for norsk militær støtte til Ukraina er å sette landet i stand til å forsvare seg mot Russlands angrep og gjenvinne kontroll og myndighet i eget territorium. Landet har et akutt, omfattende og varig behov for internasjonal støtte. Norge har ytt og skal fortsette å yte betydelige bidrag til Ukraina i årene fremover, sier Gram i pressemeldingen.

Gram sier typen støttekjøretøy som doneres, vil være avhengig av hva det er behov for. Han nevner broleggingsvogner, bergingsvogner eller ingeniørvogner som eksempler.

Beslutningen om å donere stridsvognpakken er tatt etter dialog med forsvarssjefen og andre europeiske land, skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding om det nye bidraget.