Norge gir 20 millioner til FNs arbeid i Syria
Norge gir 20 millioner til FNs humanitære arbeid i Syria, melder utviklingsminister Åsmund Aukrust (Ap). Han har besøkt det krigspregede landet torsdag.
Krig og konflikter: – Det har vært en veldig bra dag, der vi har møtt ulike myndighetspersoner og mye ulikt sivilsamfunn. Men det er veldig rystende og forferdelig å se disse ødeleggelsene som er overalt. Helt utbombede lokalsamfunn, sier Aukrust på telefon til NTB rett etter å ha krysset grensen til Libanon etter Syria-besøket.
Ifølge Aukrust har de han har møtt i Syria, fortalt ham om mer åpenhet og at fryktregimet som hersket under landets tidligere leder, Bashar al-Assad, nå er borte.
– Men det er fortsatt en vanskelig situasjon her. Vi har møtt flyktninger som har vendt tilbake og vurderer å ta barna sine ut av skolen da det knapt er skoletilbud, forteller han.
Mye av det skal gå til energisamarbeid, ifølge Aukrust, i tillegg å dekke folks humanitære behov i Syria.
Ifølge regjeringen nærmer Norges samlede innsats til Syria seg 400 millioner kroner i 2025.
I tillegg har regjeringen foreslått å øke støtten til gjenoppbygging av helsetjenester og elektrisitetsforsyning i Syria med 37,9 millioner kroner, heter det i pressemeldingen.
– Den har gått mye bedre enn noen kunne sett for seg. Det har i all hovedsak gått veldig rolig og fint for seg. De vi har møtt, har vært profesjonelle og sagt kloke ting om veien videre – også alle problemene de står i. Det har vært ærlige tilbakemeldinger og ærlige samtaler.
– Så jeg reiser herfra full av håp. Men vi skal ikke være naive. Det er fortsatt en lang vei fram og mye som kan gå galt. Desto viktigere er det at Norge er til stede, sier utviklingsministeren.
Ti av de 20 millionene skal gå til FN-organet UNHCRs arbeid for flyktninger som har reist tilbake til Syria, og 7 millioner til FNs landfond for Syria. De siste 3 millionene skal gå til FNs befolkningsprogram UNFPA, skriver regjeringen i en pressemelding.
Aukrusts inntrykk av maktovergangen som har pågått i Syria siden Assad-regimet ble styrtet i desember i fjor, er at det har gått bedre enn ventet.
(©NTB)