Menu
Utenriksministrene Micheál Martin (t.v.), José Manuel Albares og Espen Barth Eide (t.h.) fra henholdsvis Irland, Spania og Norge i Brussel mandag. Der hadde de holdt en felles pressekonferanse om Gaza-krigen og situasjonen i Midtøsten. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB

Norge anerkjenner Palestina som stat

Både Norge, Spania og Irland anerkjenner nå Palestina som en selvstendig stat. – En merkedag, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Av NTB | 28.05.2024 13:43:00

Krig og konflikter: – I mer enn 30 år har Norge vært en av de sterkeste forkjemperne for en palestinsk stat. Dagen i dag, når Norge offisielt anerkjenner Palestina som stat, er en merkedag i forholdet mellom Norge og Palestina, sier utenriksminister Espen Barth Eide i en uttalelse.

Utenriksdepartementet opplyser til NTB at anerkjennelsen offisielt trådte i kraft ved midnatt natt til tirsdag. Både Norge, Irland og Spania kunngjorde i forrige uke at landene ville anerkjenne Palestina som en selvstendig stat.

Israel reagerte svært negativt på dette og kalte hjem sine ambassadører fra Oslo, Dublin og Madrid.

– Dette er en historisk beslutning med ett formål: at israelere og palestinere skal oppnå fred, sa den spanske statsministeren Pedro Sánchez i en TV-sendt tale.

Ifølge Sanchez anerkjenner Spania en palestinsk stat bestående av Vestbredden og Gazastripen og med Øst-Jerusalem som hovedstad.

Mens krigen raser på Gazastripen, er Vestbredden og Øst-Jerusalem okkupert av Israel. Den palestinske selvstyremyndigheten har en viss grad av selvstyre i deler av Vestbredden.

– Vi hadde håpet å anerkjenne Palestina ved slutten av en fredsprosess. Men vi har tatt dette grepet sammen med Spania og Norge for å holde fredsmirakelet i live, sa Harris.

En irsk ambassadør skal nå utnevnes, og den nye ambassaden skal ligge i Ramallah på Vestbredden.

Også Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har sagt at anerkjennelsen skal bidra til fred og en tostatsløsning på konflikten mellom Israel og palestinerne.

Tirsdag gikk Katz så langt som å hevde at statsminister Pedro Sánchez medvirker til oppfordring til folkemord på det jødiske folk. Bakgrunnen var både anerkjennelsen av Palestina og en uttalelse fra visestatsminister Yolanda Diaz, som tok til orde for et fritt Palestina «fra elva til havet».

Slagordet henviser til hele landområdet fra Jordanelva til Middelhavet, som omfatter både Vestbredden og Israel.

Sanchez har på sin side understreket at anerkjennelsen av Palestina ikke er rettet mot Israel.

De fleste land i Vesten har så langt ikke anerkjent Palestina. Sverige var det første EU-landet som tok dette skrittet, i 2014. Også Polen, Tsjekkia og flere andre østeuropeisk land har anerkjent Palestina som en selvstendig stat.

Myndighetene i Slovenia har sagt at de denne uka vil avgjøre om de skal anerkjenne Palestina. Storbritannia og Australia har sagt at de vurderer å gjøre det samme.

For Frankrike, Tyskland og USA er det imidlertid ikke aktuelt å anerkjenne Palestina i denne omgang.

I Spania og Irland ble anerkjennelsen av Palestina offisielt vedtatt på regjeringsmøter tirsdag.

I Irland sier statsminister Simon Harris at anerkjennelsen handler om å holde fredshåpet i live.

Mens de europeiske landene sier de vil bidra til fred, mener Israel at konsekvensen blir en helt annen. Landets utenriksminister Israel Katz har beskyldt Norge, Irland og Spania for å «gi en gullmedalje til morderne og voldtektsmennene i Hamas».

Palestina er nå anerkjent som stat av 145 av FNs 193 medlemsland. Blant disse er svært mange land i Midtøsten, Afrika, Asia og Latin-Amerika.

(©NTB)

Flere nyheter: