Menu
De nordiske statsministrene: (f.v.) Ålands statsminister Katrin Sjögren, Færøyenes statsminister Aksel V. Johannesen, Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Norges statsminister Jonas Gahr Støre, Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Finlands statsminister Petteri Orpo og Grønlands statsminister Múte Bourup Egedei. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Nordiske statsministre enige om behov for humanitær støtte til Gaza

Norge var det eneste nordiske landet som støttet Midtøsten-resolusjonen som ble vedtatt i FNs hovedforsamling forrige uke. Men de nordiske landene er enige om behovet for humanitær støtte til Gazastripen.

Av NTB | 31.10.2023 12:52:56

Kriminalitet og rettsvesen: Tirsdag var de nordiske statsministrene samlet i Oslo i forbindelse med Nordisk råds 75. sesjon.

På en pressekonferanse sa Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir at de vurderte som Norge å stemme for FN-resolusjonen, som ikke inneholdt noen fordømmelse av Hamas’ terrorangrep. I stedet valgte Island å avstå, men Katrín Jakobsdóttir har likevel inntrykk av at de nordiske landene er enige om behovet for en humanitær våpenhvile på Gazastripen.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen mener imidlertid at formuleringen i resolusjonen var ufullstendig. Grunnen var at den ikke inneholdt en fordømmelse av Hamas’ terrorangrep.

– Vi er nødt til å være tydelige i fordømmelsen av terror, og det har vi vært fra første stund. I enhver uttalelse understreker vi Israels rett til å forsvare seg selv, sier han.

Støre mener det er viktig å se Israels forsvar og konsekvensene det vil ha for regionen og de sivile, i forhold til Hamas-angrepet.

– Derfor er det overordnet for oss nå å få en humanitær pause og få inn humanitær støtte til disse to millionene menneskene som lever under ekstreme forhold, sier Støre.

USA stemte imot. 45 land avsto fra å stemme, blant dem Sverige, Danmark, Finland og en rekke andre europeiske land.

– Vi vil fordømme Hamas, for det første. For det andre vil vi si at Israel har rett til å forsvare seg selv i tråd med folkeretten. Samtidig må vi sørge for å gi humanitær bistand til Gaza, sier statsminister Petteri Orpo om hvorfor Finland valgte å avstå.

Han synes det er synd at kravet om humanitære våpenhvile i Gaza ikke fikk unison støtte i FN, men mener samtidig at resolusjonen som ble vedtatt, var mangelfull.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at for Norge var det ikke noe alternativ å avstå fra å stemme i FNs hovedforsamling.

I resolusjonen som ble vedtatt i FN, ble det tatt til orde for en umiddelbar våpenhvile på Gazastripen. Norge og 119 andre land stemte for den ikke-bindende resolusjonen.

(©NTB)

Flere nyheter: