Menu
Ecowas holder et nytt krisemøte om Niger etter at kuppmakerne i landet avviste et ultimatum om å gjeninnsette president Mohamed Bazoum eller risikere maktbruk. Her fra en demonstrasjon utenfor Nigers ambassade i Paris 5. august. Foto: Sophie Garcia / AP / NTB

Nigerias president håper fortsatt på diplomatisk løsning i Niger

Alle løsninger skal utforskes før det blir brukt makt mot Niger, slår Nigerias president fast før et nytt krisemøte i den vestafrikanske blokken Ecowas.

Av NTB | 10.08.2023 17:24:28

Politikk: – Det er vår plikt til å utforske alle muligheter for å sikre en rask reetablering av et konstitusjonelt styre i Niger, sier Nigerias president Bola Tinubu ved starten av møtet. Nigeria har for tiden presidentskapet i Ecowas.

To uker etter militærkuppet som styrtet Nigers valgte president Mohamed Bazoum, sier Ecowas at de fortsatt ønsker en diplomatisk løsning på krisen, men at de ikke utelukker å bruke makt om nødvendig.

– I vår nådeløse forpliktelse til demokrati, menneskerettigheter og det nigerske folks ve og vel, er det avgjørende at vi prioriterer diplomatiske forhandlinger og dialog som grunnlaget for vår tilnærming, fortsatte Tinubu.

Blokken, som består av 15 vestafrikanske land, har kjempet for å stanse en kaskade av kupp blant medlemslandene siden 2020. Kuppmakerne i Niger fikk en frist til forrige søndag på å gjeninnsette Bazoum eller risikere maktbruk, men avviste ultimatumet.

– Dessverre ga ikke den sju dager lange fristen vi satte under det første toppmøtet det resultatet vi ønsker, sier Tinubu før møte nummer to.

Nigers naboland Mali og Burkina Faso, som begge styres av militærjuntaer som har tatt makten i statskupp, mener imidlertid at en intervensjon i Niger også er ensbetydende med en krigserklæring mot deres land.

Tirsdag ble et forslag om å møte utsendinger fra Ecowas, FN og Den afrikanske union (AU) i hovedstaden Niamey i Niger avvist av kuppmakerne.

Ecowas varslet allerede tirsdag at det ville bli tatt «viktige avgjørelser» under krisemøtet i Nigerias hovedstad Abuja torsdag. Det er ikke kjent hva dette dreier seg om.

Muligheten for en militær intervensjon i Niger, en skjør nasjon som er blant verdens fattigste, har utløst debatt i Ecowas og advarsler fra nabolandet Algerie og Russland.

(©NTB)

Flere nyheter: