Menu
Utvalgsleder Kjetil Telle har en lang rekke med forslag til endringer i fastlegeordningen. Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) vil blant annet se på omlegging av finansieringsordningen. Foto: Annika Byrde / NTB

Nei til sykmelding for korttidsfravær

Fastleger bør ikke lenger skrive sykmelding for folk som kun er borte fra jobben kortere tid, mener et ekspertutvalg. Antall egenmeldingsdager bør øke til 16.

Av Egil M Solberg | 18.04.2023 21:19:41

Sykemelding: Du kan bare bruke egenmelding i arbeidsgiverperioden, det vil si de første 16 kalenderdagene av sykefraværet.

Hvis du er borte mer enn tre kalenderdager, kan arbeidsgiveren din kreve at du leverer sykmelding.

Sykmelding får du hos en lege, tannlege, kiropraktor og manuellterapeut.

Fastleger bør ikke lenger skrive sykmelding for folk som kun er borte fra jobben kortere tid, mener et ekspertutvalg. Antall egenmeldingsdager bør øke til 16.

Én mulighet er at legene slutter å skrive sykmelding for korttidsfravær i arbeidslivet. I tillegg bør legene ikke bruke tid på å dokumentere fravær for syke elever. Fravær på videregående skole bør håndteres i utdanningssektoren, slår utvalget fast.

Ansatte i arbeidslivet bør kunne bruke egenmelding for et fravær på inntil 16 dager, ifølge utvalgsleder Kjetil Telle.

– Så lenge man kan bruke egenerklæring, bør dette brukes framfor å bruke legens tid på denne type ikke-medisinske oppgaver, sier Telle. Han understreker at folk selvsagt skal gå til legen hvis de er syke. Men da for å få behandling for sykdommen, ikke for å dokumentere fraværet.

Hvis bedriftene likevel krever at ansatte legger fram legeerklæring for korttidsfravær, må de selv betale for det, mener utvalget.

Tiltaket skal redusere presset på fastlegene.

Regjeringen satte ned utvalget i august i fjor. Bakgrunnen var bekymring for at stadig flere nordmenn mangler fastlege, og at det er vanskelig å bytte lege fordi det ikke er ledig plass på listene. Problemet med rekruttering vokste og vokste.

Et viktig budskap fra legene selv er at arbeidsbelastningen har blitt for tung, og at arbeidsuken blir for lang. De mener de er pålagt for mange oppgaver siden fastlegeordningen ble innført.

(©NTB)

Flere nyheter: