Menu
Nato-sjef Jens Stoltenberg har ønsket en flerårig forpliktelse til Ukraina à la den norske Nansen-pakken. Men det ser han ikke ut til å få oppfylt. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB

Nato-landene sier nei til Stoltenbergs Ukraina-plan

Nato-landene gir tommel ned for Nato-sjef Jens Stoltenbergs plan om en flerårig mekanisme for støtte til Ukraina, melder flere byråer.

Av NTB | 03.07.2024 15:33:18

Økonomi og næringsliv: I månedsvis har Stoltenberg jobbet med en plan om å få på plass en mekanisme for å sikre flerårig militær støtte til Ukraina på minst 40 milliarder euro i året, noe à la det norske, femårige Nansen-programmet.

Dette skulle blant annet fungere som en buffer mot eventuell framtidig motstand mot støtte til Ukraina, for eksempel om Donald Trump skulle vinne valget i USA, og minimere risikoen for hull og forsinkelser.

I tillegg skulle en slik mekanisme sende et klart signal til Russlands Vladimir Putin om at støtten fra Nato til Ukraina ikke vil dabbe av.

Onsdag ble det kjent at Nato-landene vil forplikte seg til å gi Ukraina 40 milliarder euro i militær støtte – men bare for neste år.

En avtale skal formelt undertegnes på Nato-toppmøtet i Washington neste uke, opplyser en diplomat til Reuters.

40 milliarder euro tilsvarer nærmere 460 milliarder kroner og er omtrent på samme nivå som Nato-landene samlet har gitt til Ukraina i året siden krigen brøt ut i februar 2022.

Forpliktelsen skal fordeles på landene ut fra deres bruttonasjonalprodukt (BNP).

– Medlemslandene har som mål å møte denne forpliktelsen gjennom proporsjonale bidrag, heter det i avtalen.

I juni ble det enighet om at Nato skal overta ansvaret for koordineringen av den militære støtten til Ukraina fra USA, som til nå har ledet den såkalte Ramstein-gruppa, en ad hoc-gruppe som oppsto i kjølvannet av den russiske invasjonen.

Også dette anses som en forsikring mot en ny runde med Nato- og Ukraina-skeptiske Trump i Det hvite hus.

Men ettersom USA fortsatt er landet som gir desidert mest våpen til Ukraina, kan tiltaket ha begrenset effekt, erkjenner diplomater.

Toppmøtet i Washington, der også Natos 75-årsjubileum behørig skal markeres, blir Stoltenbergs siste som Nato-sjef. 1. oktober tar nederlandske Mark Rutte over roret.

Ukraina trenger løfter om langsiktig støtte, framholdt Stoltenberg da Nato-landenes forsvarsministre samlet seg i Brussel i midten av juni.

Men det ønsket ser Stoltenberg altså ikke ut til å få oppfylt.

Ukraina er blant topptemaene på toppmøtet, og milliardavtalen er en del av en større Ukraina-pakke som etter planen skal vedtas.

(©NTB)