reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
I fjor høst bisto Heimevernet politiet med forsterket vakthold ved petroleumsanlegget Kårstø i Rogaland. I den nye rapporten slår NSM fast at infrastruktur som er spesielt utsatt ved sikkerhetspolitiske kriser, har mangelfull beskyttelse. Erfaringer fra etter Russlands invasjon av Ukraina trekkes fram. Foto: Carina Johansen / NTB

Nasjonal sikkerhetsmyndighet peker på flere alvorlige svakheter i norsk sikkerhet i en ny rapport

Nasjonal sikkerhetsmyndighet peker på flere alvorlige svakheter i norsk sikkerhet i en ny rapport. Kina og Russland trekkes fram som viktige trusselaktører.

Av NTB | 09.05.2023 09:04:06

Ulykker og naturkatastrofer: – Et alvorlig og omfattende trussel- og risikobilde krever at norske myndigheter oftere og på en mer direkte måte må motvirke aktivitet fra trusselaktører som kan skade nasjonal sikkerhet, skriver Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i sine sikkerhetsfaglige råd fram mot 2030.

I den omfattende rapporten pekes det på flere alvorlige sikkerhetsutfordringer for Norge.

– Utenlandsk etterretnings- og påvirkningsaktivitet forblir samlet sett en betydelig trussel mot Norge og norske interesser fram mot 2030, skriver NSM.

* Infrastruktur med særlig sikkerhetspolitisk betydning har ikke blitt tilstrekkelig prioritert i nasjonal verdikartlegging og er ikke godt nok sikret. Det gir unødvendig og uakseptabel høy risiko.

* Den nasjonale evnen til å avdekke trusler i cyberdomenet er ikke god nok til tross for et velutviklet varslingssystem for digital infrastruktur.

* Håndteringsevnen ved store cyberhendelser er utilstrekkelig.

– Ved store og alvorlige cyberhendelser kan det oppstå ressursknapphet i sentrale koordineringsledd, skriver NSM.

* Ugradert informasjon med betydning for nasjonal sikkerhet mangler beskyttelse

* Beredskapsplaner for sivil sektor er mangelfulle

* Det er mangelfull samordning av sikkerhet i rombaserte tjenester

* Beskyttelse av sivile virksomheter med betydning for forsvarsevnen er ikke dimensjonert for krig.

– Manglende beskyttelse av sivile virksomheter og infrastruktur som Forsvaret i økende grad er avhengig av, kan få store konsekvenser for Norges forsvarsevne. Erfaringer fra Ukraina viser at sivil infrastruktur med overlegg blir utsatt for fysisk ødeleggelse gjennom luft- eller artilleriangrep, skriver NSM.

Rapporten tar også for seg utfordringer knyttet til kunstig intelligens, og virtuell virkelighet og såkalte «deepfakes».

Det foreslås flere grep for å løse utfordringene.

– Sikkerhetsnivået i det norske samfunnet er ikke der det bør være for å møte den sikkerhetspolitiske utviklingen. Norge trenger ambisiøse sikkerhetsmål mot 2030 for å styrke motstandsdyktigheten, skriver NSM.

Rapporten avdekker flere svakheter for Norges del. Blant annet slås følgende fast:

Videre slås følgende fast:

(©NTB)

Flere nyheter: