Menu
Foto: Tone Spieler / NTB

Nå kan man få vaksine mot apekopper i Haugesund

Revmatismesykehuset i Haugesund tilbyr nå vaksine mot apekopper (mpox). Vaksinen blir tilbudt menn og transpersoner som har risiko for å bli smittet.

Av tomas | 05.06.2023 10:16:24

Helse: Revmatismesykehuset i Haugesund tilbyr nå vaksine mot apekopper (mpox). Vaksinen blir tilbudt menn og transpersoner som har risiko for å bli smittet.

Helsepersonell og laboratoriepersonell som er særlig utsatt for smitte i sitt arbeid er også inkludert i tilbudet.

Vaksinen settes på Revmatismesykehuset i Haugesund og man må bestille time på forhånd, skriver Revmatismesykehuset i Haugesund i en pressemelding.

Mpox (apekopper) smitter hovedsakelig mellom mennesker ved tett kontakt med en smittet. Seksuell kontakt er vanligste smittemåte i utbruddet som startet i 2022.

Tilbud om forebyggende vaksinasjon mot mpox (apekopper) er fra nå tilgjengelig for personer i menn og transpersoner som har sex med menn, og som har risiko for å bli smittet (flere eller nye sexpartnere). Helsepersonell og laboratoriepersonell som er særlig utsatt for smitte i sitt arbeid er også inkludert i tilbudet.

På Haugalandet og i Sunnhordland står HSR for vaksineringen på vegne av regionens kommuner.

Slik får du vaksine
Vaksinen settes på Revmatismesykehuset i Haugesund. Du må bestille time på forhånd. 52 80 50 00 for bestilling av time. Du kan ikke bestille time på nett.

Råd ved mistanke om smitte
Dersom du mistenker at du er smittet av apekopper bør du unngå tett kontakt med andre til diagnosen eventuelt er avkreftet.

Test
Ta kontakt med din fastlege eller legevakt hvis du ønsker å teste deg for mpox.

Nærkontakt
Dersom du har blitt utsatt for smittefare og vet det, må du kontakte legevakt for behandling før utbrudd.

Dersom du er bekreftet nærkontakt til en person som har fått påvist mpox vil du få beskjed fra helsetjenesten om hvordan du bør forholde deg.

Sykdom og akutt hjelp
Er du syk og har behov for helsehjelp, ring fastlegen din. Er ikke fastlegen tilgjengelig og hjelpen ikke kan vente, ring legevakten på 116 117. Ved livstruende sykdom, ring 113.​​

LES MER OM APEKOPPER HOS FOLKEHELSEINSTITUTTETT

Flere nyheter: