Mye diplomati for Eide under pavens begravelse i Roma
Selv om det er en høytidelig anledning med pave Frans' begravelse i Vatikanet, er utenriksminister Espen Barth Eide i full gang allerede fredag med diplomati.
Krig og konflikter: – Akkurat nå har jeg hatt en grundig arbeidslunsj med Ukrainas utenriksminister Andrij Sybiha som en oppfølger etter møtet i Det ovale kontor i går om en våpenhvile, og nå straks skal jeg møte Palestinas statsminister Mohammad Mustafa, sier Eide til NTB.
Senere blir det møter blant annet med Colombias og Brasils utenriksministre. Eide utelukker heller ikke at han kan komme til å veksle noen ord med Donald Trump når statsledere, ministre, konger og dronninger fra hele verden er samlet under begravelsen i Peterskirken lørdag.
Han sier et slikt møte med 130 delegasjoner til stede sammen i Roma blir nesten som FNs hovedforsamling og en fin anledning til å snakke med folk og få unna møter.
– Det var veldig mye mennesker og mye emosjoner, en sakral stemning, sier han.
Eide har bare godt å si om den døde paven Frans. Han sier han sto for en rekke progressive og veldig kloke grep og var blant de mest populære pavene blant verdens katolikker.
Eide peker på at pave Frans var mer opptatt av saker som likestilling og minoriteter, og relasjoner mellom kulturer og mellom nord og sør i verden, enn det som har vært vanlig i en konservativ kirke.
Den katolske kirken er fortsatt konservativ på dogmatiske spørsmål, som abort, sølibat og kvinnelige prester. Men han sier det er sjangeren når han er pave i den katolske kirken.
– Men han var en moderniserende kraft i en konservativ kirke, sier Eide og viser til at han for eksempel har vært mer opptatt av å få fram kvinner enn forgjengerne, og også snakket om respekt for homofile.
– Når han snakker om Gaza, er han tydelig på palestinernes rettigheter, at menneskerettighetene gjelder for alle, også for palestinerne som er utsatt for grove overgrep, sier han og forteller at han nettopp har fått vite at Frans nesten hver dag de siste årene ringte til den lille kristne menigheten i Gaza.
– Situasjonen illustreres av at Israel er representert ved Frans’ begravelse av ambassadøren i Vatikanet, mens Palestina sender sin statsminister.
Kardinal Pietro Parolin er nummer to i Vatikanet og fungerer som pavekirkens utenriksminister som har møtt mange av verdens ledere. Og også er blant favorittene til å bli Frans’ etterfølger på pavestolen.
Eide vil ikke mene så mye om hvem konklavet velger til ny pave når verdens kardinaler møtes i Det sixtinske kapell noen dager etter begravelsen.
– De har noe tusen års erfaring med egne valg. Men det ville være fint om den neste paven viderefører arven etter Frans med sosial rettferdighet, sier han.
Eide snakker med NTB etter å ha vært inne i Peterskirken for å vise Frans den siste ære der han ligger på paradeseng mens tusener av troende står i en kilometerlang kø utover Petersplassen for å defilere forbi kisten.
– Han var den første ikke-europeiske paven, fra Latin-Amerika, med bakgrunn i den latinamerikanske kirkens fokus på sosial rettferdighet. I tillegg til å være en religiøs leder var han også en aktør i verdslige spørsmål.
Eide sier at Frans også var svært opptatt av palestinernes situasjon, et syn som samsvarer med Norges syn.
– Norge samarbeider mye med Den hellige stol, om saker som fred og globale rettigheter, klima og miljø, og har ofte møter med representanter for kirken, blant dem Parolin, som nylig var i Norge, sier han.
(©NTB)