Menu
Elon Musk gikk tungt inn i valgkampen for tidligere president og presidentkandidat Donald Trump under fjorårets valgkamp. Innsatsen ble kronet med sier, Trump vant valget. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Musks politiske engasjement i Europa vekker stor bekymring

Elon Musk hjalp Donald Trump under valget i USA. Nå engasjerer forretningsmagnaten seg politisk i Europa. Det bekymrer politikere over hele kontinentet.

Av NTB | 09.01.2025 06:32:02

Politikk: Tesla-, X- og SpaceX-sjefen har gått offentlig ut med sin støtte til ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) og krevd løslatelsen av den fengslede britiske anti-islam ekstremisten Tommy Robinson.

I tillegg har han kalt den britiske statsministeren Keir Starmer en ond tyrann som burde vært i fengsel.

På sitt sosiale nettverk X pøser Musk ut fornærmelser, karakteriserer politikere som dumme eller feige. Samtidig videreformidler 53-åringen innhold fra høyreekstreme og innvandringsfiendtlige meldinger.

– Musk har åpent begynt å alliere seg med internasjonale, ytre høyre bevegelser, påpeker Chadwick.

– Det kan du se på typen mennesker som Musk selv fremmer på sin plattform. Han har i økende grad begynte å samle en gruppe høyreorienterte influensere, mange av dem med store følgeskarer, sier professoren til nyhetsbyrået AP.

Chadwick mener Musk bruker disse influensernes argumentasjon som grunnlag for sin eget engasjement i europeisk politikk.

20. desember skrev Musk på X: «Bare AfD kan redde Tyskland».

Forretningsmannen forsterket sin støtte til AfD ytterligere i en artikkel i avisen Welt am Sonntag, der han hevdet at Tyskland «står på randen av økonomisk og kulturell kollaps.» Musk planlegger også å holde en direktesendt prat på X med AfD-leder Alice Weidel 9. januar.

I Tyskland ses Musks engasjement på med uro. I sin nyttårstale understreket Scholz at Tysklands vei framover ikke vil bli bestemt av eiere av sosiale medieplattformer, men av tyske velgere.

– Hvem kunne ha forestilt seg, for bare ti år siden, at eieren av ett av verdens største sosiale nettverk ville gripe direkte inn i valg, deriblant i Tyskland? uttalte Macron.

Den greske helseministeren Adonis Georgiadis mener at Musks oppførsel er «foruroligende og langt fra morsom.» Han understreker videre at det uheldige at noen kan bruke sin plattform, rikdom og forbindelser til å prøve å diktere hvordan regjeringer dannes.

– Utviklingen blir stadig farligere, uttalte han til Parapolitika Radio.

Musk har vist til saker flere år tilbake i tid der barn har vært utsatt for seksuelle overgrep, saker som har vært brukt av høyreekstreme aktivister til å knytte barnemishandling til innvandring og islam.

Musk har anklaget Starmer for å ha unnlatt å stille gjerningsmenn til ansvar da han var Englands riksadvokat fra 2008 til 2013 – en anklage Starmer på det sterkeste tilbakeviser.

Chadwick mener at politikerne i Storbritannia har nølt med å engasjere seg i det han kaller Musks ekstremt provoserende uttalelser.

Men nå har Starmer endret taktikk, og denne uka fordømte han «løgnene og desinformasjonen spredd av Musk», samtidig som han anklaget britiske konservative politikere, som har gjentatt noen av Musks poenger, for å styrke ytre høyre-siden.

– Jeg syns det er bekymringsfullt at en mann med enorm tilgang til sosiale medier og store økonomiske ressurser går så direkte inn i indre forhold i andre land. Det er ikke slik det bør være mellom demokratier og allierte, uttalte Støre til NRK nylig.

– Skulle vi se det i Norge, så håper jeg og går ut fra at et samlet norsk politisk miljø vil advare og ta avstand fra det.

X etterforskes av europeiske myndigheter, som forsøker å begrense hat, desinformasjon og annet skadelig innhold i sosiale medier. EU har også iverksatt overtredelsesprosesser mot X.

EUs talsperson Thomas Regnier har sagt at de vil undersøke om Musks planlagte samtale med AfDs Weidel på X gir en upassende fordel til partiet i valgkampen. Musk, som selv mener han er en talsmann for ytringsfrihet, er svært kritisk til alle forsøk på å regulere sosiale medier.

Han har sammenlignet britiske forsøk på å rydde opp i nettbasert feilinformasjon med sensuren som fant sted i Sovjetunionen.

Tesla sliter allerede i Europa, der nye registreringer for Musks Tesla elbiler falt 13 prosent i de første ni månedene av 2023. I Tyskland falt Tesla-registreringene med 44 prosent.

– Men Musks innsats kan lønne seg til slutt. Europa går mot høyre, sier Munoz til AP og peker mot politikere som Frankrikes Marine Le Pen og Italias statsminister Giorgia Meloni.

– Og se på hva som skjedde i USA. Musk innsats på Trump fungerte. Nå spiller han det samme spillet i Europa.

Professor i politisk kommunikasjon ved Loughborough University, Andrew Chadwick, mener Musk bruker X som en gammeldags avisbaron for å spre sine politiske synspunkter.

Musk har blant annet blandet seg direkte inn i politikken i Tyskland, som skal avvikle valg 23. februar etter at sentrum-venstre-regjeringen til statsminister Olaf Scholz kollapset før jul.

Frankrikes president Emmanuel Macron advarte denne uken om risikoen ved den enorme makten Musk har gjennom sin sosiale plattform. Han advarte også om den destabiliserende effekten milliardærens bruk av sosiale medier kan ha på demokratiske institusjoner.

Etter at partiet Labour kom til makten i Storbritannia i juli i fjor, har Musk i økende grad rettet sin oppmerksomhet mot britisk politikk. Han har karakterisert statsminister Keir Starmer som «en ond leder som styrer over en tyrannisk politistat».

I Norge er statsminister Jonas Gahr Støre også kritisk til Musk.

Regjeringer verden over opplever press for å forlate X. Både den britiske og tyske regjeringen har imidlertid uttalt at de ikke har planer om å forlate plattformen.

Senioranalytiker Felipe Munoz i bilindustri-analyseselskapet Jato mener at Musks uttalte politiske holdning er uvanlig og risikabel for eieren av et bilselskap.

(©NTB)

Flere nyheter: